ГоловнаСвіт
Спецтема

У Греції запроваджують банківські канікули

Боргова криза в країні виходить на новий рівень.

У Греції запроваджують банківські канікули
Фото: EPA

Влада Греції наказала банкам не відкриватися в понеділок, щоб не допустити фінансового колапсу. Про це заявив журналістам генеральний директор Piraeus Bank Антімос Томопулос після наради в уряді, що відбулася в неділю. Piraeus Bank - третій за величиною банк у країні.

Міністр фінансів Яніс Варуфакіс зі свого боку повідомив, що офіційну заяву буде зроблено відразу після засідання кабміну, що відбувається зараз.

Закриття банків повинно зупинити найсильніший відтік грошей із банківської системи, що почав у зв'язку з можливим оголошенням дефолту в країні.

Коли банки відкриються - поки що не відомо. За даними Bloomberg, це відбудеться не раніше 6 липня. На 5 липня, як відомо, в Греції призначений референдум, на якому грекам пропонується вирішити, прийняти або відкинути умови європейських кредиторів про фінансову допомогу Греції.

Фондова біржа в Афінах у понеділок, 28 червня, також буде закрита.

Нагадаємо, голови міністерств фінансів країн єврозони в суботу відкинули прохання Греції про продовження на кілька тижнів програми допомоги. Тож фінансову допомогу надаватимуть, як і планували, тільки до 30 червня.

Якщо Афінам не вдасться узгодити умови надання нового пакету допомоги, Греції загрожує банкрутство. 30 червня їй потрібно виплатити Міжнародному валютному фонду 1,6 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram