ГоловнаСвіт

Юнкер розчарований діями грецького прем'єра

За словами Юнкера, Греція не вийде із зони євро, оскільки проект економічного об'єднання Європи є незворотним

Юнкер розчарований діями грецького прем'єра
Юнкер
Фото: EPA/UPG

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що перестав розуміти прем'єр-міністра Греції Алексіса Ципраса.

Про це він розповів в інтерв'ю Der Spiegel.

"Ту довіру, яку я йому надавав, не було гідно оцінено", - додав голова Єврокомісії.

В останні місяці Юнкер неодноразово намагався виступати посередником у переговорах між Афінами і кредиторами. За словами голови Єврокомісії, Греція, швидше за все, неправильно розцінила його спроби знайти компроміс.

"Швидше за все, греки думали, що є хтось у Європі, хто може витягнути кролика з капелюха (і вирішити проблему ніби за помахом чарівної палички). Але це не той випадок. Я неодноразово попереджав пана Ципраса, що він не має розраховувати, що я зможу запобігти зриву переговорів у будь-якій ситуації", - заявив він.

За словами Юнкера, замість того щоб скаржитися на пропозицію, яку йому зробили кредитори, Ципрасу слід розповісти грекам, що Європейська комісія запропонувала йому фінансову підтримку в розмірі €35 млрд до 2020 року за умов проведення реформ.

"На місці грецького прем'єра я би видавав це за великий успіх", - зазначив Юнкер.

Найближчим часом Греція має виплатити МВФ €1,6 млрд. При цьому загальне  боргове навантаження держави перевищує €300 млрд.

Ципрасу поки що не вдалося прийти до згоди з міжнародними кредиторами про виплату боргу, оскільки Афіни відмовляються виконувати вимогу про проведення економічних реформ, що передбачають скорочення державних витрат і введення режиму економії. Це призведе, зокрема, до зменшення розміру пенсій і підвищення податків. Тільки в цьому разі МВФ готовий піти назустріч Афінам.

Раніше, 4 червня, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Греція не вийде із зони євро, оскільки проект економічного об'єднання Європи є незворотним.

3 квітня повідомлялося, що уряд Греції допустив можливість введення в країні паралельної з євро валюти - драхми. Її передбачалося використовувати для виплат пенсій і зарплат бюджетникам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram