ГоловнаСвіт

У Данії тривають парламентські вибори

Данці стурбовані питанням імміграції та соціального забезпечення

У Данії в четвер тривають дострокові вибори у Фолькетінг (парламент).

Про це повідомляє euronews.

Данці мусять вирішити, чи залишиться у владі коаліція на чолі з соціал-демократами, чи їй на зміну прийде блок правоцентристських партій. Наразі результати залишаються загадкою, оскільки лівоцентристи і правоцентристи йдуть рівно.

Долю минулих виборів у датський парламент вирішили всього лише 8 тис. голосів. Головні пункти передвиборчої кампанії всіх учасників перегонів - імміграція та соціальне забезпечення.

Напередодні ввечері тритижнева передвиборча кампанія завершилася теледебатами між прем'єр-міністром Хелле Торнінг-Шмітт і лідером опозиційної Ліберальної партії Ларсом Лекке Расмуссеном.

"Питання імміграційної політики не стояло на порядку денному у найпершу тиждень кампанії, - вважає професор університету Копенгагена Каспер Хансен. - А протягом другого тижня, коли опитування демонстрували перевагу "червоної" коаліції (лівоцентристів), ліберали почали розігрувати цю карту, сказавши: "Тепер ми повинні поговорити ось про це". Програма змінилася, і розстановка сил теж змінилася. Схоже, що якщо в центрі уваги - імміграція або боротьба зі злочинністю, то данці схиляються до правоцентристського уряду".

Зросла останнім часом популярність націоналістичної Датської народної партії, що долучилася до "синього блоку" (правоцентристів). Крім вимоги посилити імміграцію і відновити контроль на кордоні з сусідами, її активісти обіцяють знизити податки для бідних, скоротити безробіття, а також збільшити витрати на охорону здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram