ГоловнаСвіт

Франція арештувала активи Росії за позовом ЮКОСу

Через справу ЮКОСу рахунки РФ можуть заблокувати й інші країни

Франція арештувала активи Росії за позовом ЮКОСу
Фото: EPA/UPG

Колишні акціонери ЮКОСу домоглися арешту активів Росії не тільки в Бельгії, а й у Франції.

Про це повідомляє Forbes із посиланням на джерело, близьке до акціонерів ЮКОСу.

Напередодні голова ВТБ Андрій Костін повідомив РБК, що у Франції в середу арештували рахунки російських компаній у французькій "дочці" держбанку. За словами Костіна, арешт наклали зокрема й на рахунки російських дипломатичних місій, де були суми в "десятки тисяч євро".

"Рахунки диппредставництв відразу ж розморозили, рахунки російських компаній заморозили. Ми вирішуємо цю проблему з юристами", - сказав держбанкір.

Увечері 17 червня стало відомо, що судові пристави Бельгії розіслали російським установам у цій країні постанови про те, що суд виніс рішення про арешт їхніх активів за позовом ЮКОСу на €1,65 млрд. Пристави зобов'язали місцеві компанії і банки протягом двох тижнів надати перелік російського майна, яке є на їхньому балансі.

Два співрозмовники Forbes, знайомі з деталями судових справ, повідомили, що активи Росії можуть арештувати і в інших країнах. "Я можу сказати, що Бельгія не єдина країна, де вже арештовано рахунки. Бельгія - перша країна, з якої ця інформація витекла", - сказало одне з джерел.

У липні 2014 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію виплатити колишнім акціонерам ЮКОСу €1,86 млрд. Того самого місяця Третейський суд у Гаазі зажадав від Росії виплатити екс-акціонерам ЮКОСу більш ніж $50 млрд. Росія вважає обидва рішення незаконними й оскаржує їх.

У травні голова компанії Group Menatep Limited (GML) Тім Осборн повідомив, що колишні акціонери ЮКОСу звернулися до судів Великобританії, Франції та США і готують аналогічні позови в суди Бельгії та Нідерландів. Після цього голова Мін'юсту Олександр Коновалов не виключив "найбільш несприятливого" розвитку подій, у тому числі арешту майна Росії за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram