ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російські депутати придумали спосіб вигнати з Держдуми опозиціонера Пономарьова

Ілля Пономарьов має намір до останнього захищати свій мандат

Російські депутати придумали спосіб вигнати з Держдуми опозиціонера Пономарьова
Илья Пономарев
Фото: ria.ru

Фракція "Справедлива Росія" запропонувала позбавляти депутатів повноважень за піврічну неучасть у роботі Держдуми і фракції, до якої приписані народні обранці.

Проект відповідних поправок до регламенту нижньої палати "есери" внесли на розгляд Держдуми в середу, повідомляє ТАСС.

Зміни плануються для того, щоб відібрати мандат у опозиційного депутата Іллі Пономарьова, який вже рік знаходиться в США і поки не збирається повертатися до Росії.

Чинний закон дозволяє вигнати депутата з Думи лише за порушення закону "Про статус депутата" (наприклад, за керування бізнесом) або у разі якщо стосовно неї набув чинності вирок суду. Також парламентар автоматично виключається зі списку депутатів, якщо він виходить із фракції, від якої був обраний. Сама ж фракція вигнати його не має права.

"Есери" визнали, що, якщо народний обранець занадто довго (шість місяців і більше) без поважних причин не з'являвся в парламенті, то він без слів "всією своєю поведінкою висловив намір про припинення роботи у складі фракції і Держдуми". Тому прогули протягом півроку вони пропонують прирівняти до заяви про вихід із фракції, що автоматично тягне за собою втрату мандата. Крім Іллі Пономарьова, ця норма може загрожувати іншому депутату СР Олексію Мітрофанову, щодо якого порушено кримінальну справу і який з літа минулого року перебуває за кордоном, імовірно в Парижі.

Сам Пономарьов в успіх ініціативи колег по фракції не вірить і має намір до останнього захищати свій мандат.

"Є вичерпний перелік причин припинення повноважень у конституційному законі про статус депутата. Будь-які зміни можливі, але не можуть мати зворотної дії, тобто поширюватися на обраних у майбутньому депутатів", - сказав парламентар "Ленте.ру".

"Есер" Ілля Пономарьов, раніше сам вийшов зі "Справедливої Росії" з принципових міркувань (він не погоджувався з виключенням з партії батька і сина Геннадія і Дмитра Гудкових), знаходиться у США з літа 2014 року. Тоді його рахунки заблокувала Федеральна служба судових приставів за підсумками судового процесу, в якому фонд "Сколково" вимагав повернути виплачені Пономарьову гроші за цикл лекцій. Ці кошти - 2,7 млн рублів - вираховувалися із зарплати депутата, виплати мали закінчитися у травні-червні 2015 року.

Одночасно з блокуванням рахунків ФСПП закрила Пономарьову виїзд за кордон, а оскільки він у цей момент вже перебував за кордоном, то не зміг повернутися з США до Росії. У червні цього року Слідчий комітет РФ офіційно заявив про порушення проти Пономарьова кримінальної справи у зв'язку з підозрою у причетності до розтрати грошей фонду "Сколково", які виплатили йому раніше. Після цього парламентар оголосив, що наразі повертатися до Росії не має наміру.

Пономарьов - єдиний депутат Держдуми, який голосував проти ратифікації Угоди про прийняття Криму до складу РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram