ГоловнаСвіт

Угорщина відмежується від Сербії стіною

У МЗС Угорщини заявили, що будівництво стіни не йде врозріз із міжнародними зобов'язаннями Будапешта

Угорщина відмежується від Сербії стіною
Виктор Орбан
Фото: EPA/UPG

Угорщина побудує чотириметрову стіну на кордоні з Сербією для того, щоб зупинити потік нелегальних мігрантів.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на главу МЗС Угорщини Петера Сіярто (Peter Szijjarto).

"Імміграція - одна з найсерйозніших проблем, з якими сьогодні стикається Євросоюз. Країни ЄС шукають рішення, але Угорщина більше не може дозволити собі чекати", - сказав міністр.

За його словами, бар'єр побудують на ділянці кордону протяжністю у 175 кілометрів. При цьому Сіярто підкреслив, що будівництво стіни не йде врозріз із міжнародними зобов'язаннями Будапешта.

Владна партія країни "Фідес" 8 червня запропонувала посилити контроль на кордонах з Румунією, Сербією та Хорватією. "Ми збираємося ухвалити закон, згідно з яким ті, хто приїде з безпечних транзитних країн, не зможуть просити притулку в Угорщині", - пояснив лідер партії Антал Роган (Antal Rogan).

Від початку 2015 року понад 50 тис. нелегальних мігрантів з країн Африки та Близького сходу перебралися до Європи (їх основний потік направлено на Італію, Грецію і Мальту). При цьому близько 1,8 тисячі загинули, намагаючись перетнути Середземне море. Щоб допомогти країнам, які приймають велику частину біженців, Брюссель розробив план їхнього розподілу по країнах ЄС пропорційно до населення, економіки, рівня життя та інших факторів. 27 травня Єврокомісія оприлюднила систему квот на розподіл 40 тис. біженців протягом двох років. Захіл поки ще не затверджено, для його ухвалення необхідна згода кваліфікованої більшості держав, населення яких становить щонайменше 65% громадян ЄС.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан називав пропозицію Єврокомісії "такою, що межує з безумством". На його думку, ці квоти підштовхнуть контрабандистів, які нелегально перевозять людей через Середземне море.

З другої половини 2014 року кількість мігрантів та шукачів притулку, які в'їжджають в Угорщину, значно зросла. З початку 2015 року заявки на статус біженця у цій країні оформили понад 53 тис. осіб (у 2012 році - 2,15 тисячі осіб).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram