ГоловнаСвіт

У БРІКС задумалися про створення аналога SWIFT

Раніше за створення аналога SWIFT у рамках БРІКС виступила заступниця голови Банку Росії.

У БРІКС задумалися про створення аналога SWIFT
Саммит БРИКС
Фото: EPA/UPG

Країни БРІКС почали консультації зі створення багатосторонньої платіжної системи, аналогічної SWIFT.

Про це заявив заступник голови російського МЗС Сергій Рябков, повідомляє РИА Новости.

"Міністри фінансів і керівники центробанків країн БРІКС обговорюють увесь комплекс питань, зокрема і тематику організації платіжних систем, і перспективи переходу на розрахунки в національних валютах", - пояснив він. Однак, за його словами, "це все на стадії початкових консультацій".

Наприкінці травня з ідеєю створити аналог міжнародної системи передачі фінансової інформації SWIFT в рамках БРІКС виступила заступник голови Банку Росії Ольга Скоробогатова.

SWIFT, заснована в 1973 році, є кооперативним товариством, яке надає авторизовану мережу обміну інформацією між банками. Система об'єднує 10 тис. організацій з 209 країн. З її допомогою банки і компанії обмінюються авторизованою інформацією, наприклад передають платіжні доручення й укладають угоди.

Базується організація в Бельгії, внаслідок чого законодавчі акти європейської влади можуть мати певний вплив на SWIFT. Так у березні 2012 року ЄС включив обмеження доступу до SWIFT у пакет санкцій проти Ірану, заборонивши провайдеру фінансових телекомунікацій обслуговувати банки цієї країни. Восени 2014 року в Європарламенті обговорювали можливість відключення Росії через українську кризу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram