ГоловнаСвіт

У Гонконгу проходять дебати щодо скандальної виборчої реформи

Противники виборчої реформи заявили, що на вулиці Гонконгу може вийти до 100 тис. протестувальників

У Гонконгу проходять дебати щодо скандальної виборчої реформи
Демонстрация в Гонконге (Архив)
Фото: EPA/UPG

Законодавча рада Гонконгу в середу розпочала розгляд запропонованої Пекіном виборчої реформи, що спровокувала багатотисячні акції протесту 2014 року.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Депутатам належить прийняти або відхилити документ в умовах безупинних вуличних протестів. При цьому демонстрації проводять і противники закону, які вийшли на вулиці з жовтими парасольками в руках, і прихильники курсу центральної влади, які збираються під червоними національними прапорами Китаю.

Відповідно до реформи, запропонованої Пекіном, із 2017 року громадяни зможуть вибирати прямим голосуванням голову виконавчої влади спеціального адміністративного району Гонконг, але тільки з трьох кандидатів, попередньо схвалених Пекіном. Для набуття чинності документа влада материкового Китаю повинна заручитися підтримкою щонайменше 75% депутатів гонконгівських законодавчих зборів, при тому що політики з продемократичних партій контролюють у цьому органі трохи більше за третину голосів.

На час дебатів в урядовому кварталі Гонконгу розгорнуто поліцейські патрулі, ще близько 5000 спеціально навчених правоохоронців перебувають у режимі очікування в разі заворушень, а деякі дороги, що ведуть до урядових будівель, закрито.

Противники виборчої реформи заявили, що на вулиці мегаполісу може вийти до 100 тис. протестувальників, проте, як зазначає Рейтер, її прихильників у мегаполісі значно більше.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки 1997 року. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої великі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "Одна країна, дві системи". Пекін, однак, останнім часом усе активніше втручається у справи Гонконгу. У червні 2014 року в Гонконгу почалися акції студентів - активістів Occupy Central, які вимагали провести 2017 року в Гонконгу прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія виборців. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, у якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав нечинним.

У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку схвалить урядовий комітет. Восени 2014 тисячі жителів Гонконгу вийшли на вулиці з вимогами провести демократичні реформи. У центрі міста з'явилися наметові табори мітингувальників, сталося кілька великих сутичок із поліцією. Акція Occupy Central тривала 2,5 місяця, протестувальники остаточно звільнили центр міста тільки в грудні. На початку лютого акції протесту поновилися, проте незабаром ущухли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram