ГоловнаСвіт

У Гонконзі заарештовано 10 підозрюваних у підготовці теракту

Цього тижня влада Гонконгу розгляне законопроект, який встановлює порядок виборів до органів місцевої влади у 2017 році

У Гонконзі заарештовано 10 підозрюваних у підготовці теракту
Архив
Фото: EPA/UPG

Поліція Гонконгу заарештувала десять осіб, які, ймовірно, планували підірвати бомбу перед будівлею місцевого парламенту.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Серед затриманих - шість чоловіків і чотири жінки, а у покинутій будівлі на сході мегаполіса виявлено вибухівку, яку вони, імовірно, планували використати для організації теракту.

Цього тижня гонконгський парламент планує розглянути законопроект, який встановлює порядок виборів до органів влади Гонконгу у 2017 році. Згідно з документом, Пекін здійснює контроль над висуненням кандидатів на майбутніх виборах.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки у 1997 році. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років зберігатиме свої великі комерційні та соціальні свободи у рамках проекту "одна країна, дві системи". Пекін, однак, останнім часом усе активніше втручається у справи Гонконгу. У червні 2014 року в Гонконзі почалися акції студентів і активістів Occupy Central, які вимагали провести у 2017 році в Гонконгу прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, котрого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія виборців. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав таким, що не набув чинності.

У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку має схвалити урядовий комітет. Восени 2014 року тисячі жителів Гонконгу вийшли на вулиці з вимогами проведення демократичних реформ. У центрі міста з'явилися наметові табори мітингувальників, сталося кілька великих сутичок з поліцією. Акція Occupy Central тривала 2,5 місяця, протестувальники остаточно звільнили центр міста тільки у грудні. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії. На початку лютого акції протесту поновилися, проте незабаром припинилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram