ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Депутати Держдуми засумнівалися у легітимності Держради СРСР

Єдинороси пропонують кваліфікувати деякі рішення Держради як зраду батьківщини

Депутати Держдуми засумнівалися у легітимності Держради СРСР
Госдума
Фото: http://www.ntv.ru

Депутати Держдуми від "Єдиної Росії" Євген Федоров та Антон Романов направили лист генпрокурору Юрію Чайці, в якому попросили оцінити легітимність створення державної ради СРСР.

Про це повідомляє РИА Новости.

Депутати стверджують, що Держрада у 1991 році утворилася всупереч чинній Конституції СРСР, тобто була неконституційним органом влади. Однак обов'язковість її рішень передбачав закон "Про органи державної влади і управління Союзу РСР у перехідний період".

Депутати додають, що саме Держрада СРСР ухвалила постанови про визнання незалежності Литви, Латвії, Естонії, які "закріпили відторгнення від СРСР значної частини його стратегічно важливої території".

Частина рішень Держради у листі оцінюється як завдання "величезного збитку суверенітету, територіальній недоторканності, державній безпеці та обороноздатності країни". Автори листа називають ці рішення "злочинними діяннями" і "особливо небезпечними державними злочинами", які пропонують кваліфікувати як зраду батьківщини.

У листі депутати просять оцінити положення Закону від 1991 року, який регулював правовий статус Держради СРСР, а також Верховної Ради, президента СРСР.

Державну раду СРСР створили за Законом "Про органи державної влади і управління Союзу РСР у перехідний період" 5 вересня 1991 року. До його складу входили президент СРСР і вищі посадові особи десяти союзних республік. Держрада разом із президентом керувала загальносоюзними органами, займалася питаннями оборони, безпеки та правопорядку, міжнародними справами. Рішення Держради мали обов'язковий характер.

На першому засіданні Держрада визнала незалежність Литви, Латвії та Естонії, проте ці поправки не внесли до Конституції СРСР. У грудні 1991 року Рада Республік Верховної Ради і Держрада ухвалили Декларацію про припинення існування СРСР у зв'язку з утворенням СНД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram