ГоловнаСвіт

ЄС відкинув пропозицію РФ щодо торговельної угоди з Україною

Кремль зробив нову спробу зірвати введення ЗВТ.

ЄС відкинув пропозицію РФ щодо торговельної угоди з Україною
Фото: EPA/UPG

Росія 3 червня надіслала Євросоюзу проект нової тристоронньої угоди, пов'язаної із запровадженням зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Підготовлений Москвою проект документа передбачав суворий експортно-імпортний контроль, а також квоти на імпорт до Росії цілої низки товарів - від гідравлічних турбін і кораблів до яловичини і морозива.

Як повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на німецький тижневик Der Spiegel, угода є черговою спробою Кремля не допустити створення ЗВТ, тому її відхилили.

"Запропонований Росією текст неприйнятним", - цитує видання лист комісара ЄС з питань торгівлі Сесілії Мальмстрьом голові профільного комітету Європарламенту Бернду Ланге від 9 червня. Такий договір "накладає на Україну та ЄС односторонні зобов'язання", вважають у Брюсселі.

У Росії підтвердили, що пропозицію дійсно відправили до Брюсселя. Про це заявив "РИА Новости" перший заступник голови Мінекономрозвитку РФ Олексій Лихачов. "По-перше, незрозуміло, чому вони цей документ називають секретним, він цілком відкритий, ми з ним працюємо і радимося з бізнесом з приводу багатьох параметрів, ведемо переговори з ЄС", - прокоментував Лихачов статтю Der Spiegel.

"Друге, у мене немає інформації про те, що він відкинутий, як, утім, інформації про те, що він прийнятий", - додав російський чиновник.

Нагадаємо, зона вільної торгівлі між Україною та ЄС мала запрацювати в повному обсязі ще з 1 січня 2015 року, але на вимогу Росії її відклали на рік.

Більше відкладати її запуск Україна і ЄС не мають наміру, заявляв міністр економіки Айварас Абромавічус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram