ГоловнаСвіт

Росія пообіцяла використовувати ядерні установки у Криму тільки у мирних цілях

У Москві стверджують, що у МАГАТЕ немає претензій до РФ щодо виконання положень угоди про гарантії

Росія пообіцяла використовувати ядерні установки у Криму тільки у мирних цілях

Росія взяла на себе повну відповідальність за ядерні установки у Севастополі, у тому числі за дослідницький реактор ДР-100 та інші агрегати Севастопольського національного університету ядерної енергії та промисловості.

Про це заявило МЗС РФ, інформує "Интерфакс".

"Діючи в рамках своєї юрисдикції, Росія взяла на себе повну відповідальність за ядерні об'єкти, що знаходяться у нових суб'єктах Федерації. Маємо намір використовувати ці установки виключно в мирних цілях", - йдеться у відповіді посла з особливих доручень Григорія Береденнікова на питання про застосування гарантій МАГАТЕ на установках у Севастополі, опубліковане на сайті МЗС РФ.

У повідомленні Береденнікова підкреслюється, що нотою від 26 березня 2014 року постійне представництво Росії у міжнародних організаціях у Відні поінформувало Секретаріат МАГАТЕ про те, що на території Криму і Севастополя діє російська угода з агентством про гарантії.

"Наскільки нам відомо, МАГАТЕ не має претензій до Російської Федерації з виконання нами положень нашої угоди про гарантії та додатковий протокол до неї", - цитують слова Береденнікова.

Раніше колишній міністр оборони України Юрій Єхануров заявляв, що на території Севастопольського національного університету ядерної енергії та промисловості зберігаються ядерні матеріали, але вони не є боєголовками.

Нагадаємо, 9 червня повідомлялося, що Росія відмовилася підписувати щорічний звіт Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) через те, що у документі ядерний реактор ІР-100 поблизу Севастополя зазначено як такий, що належить Україні.

Також нагадаємо, що Україна і країни Заходу не визнають анексію Криму Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram