ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Австралія дізналася про плани бойовиків ІД створити "брудну бомбу"

Імовірність того, що ІД вдасться створити біологічну або радіоактивну зброю, оцінюється як висока

Австралія дізналася про плани бойовиків ІД створити "брудну бомбу"
Фото: wikipedia.org

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) захопили достатню кількість радіоактивного матеріалу для створення радіоактивної зброї масового ураження - "брудної бомби".

Про це пише The Independent з посиланням на дані австралійської розвідки.

За словами глави австралійського МЗС Джулії Бішоп (Julie Bishop), НАТО висловило глибоку стурбованість з приводу того, що бойовики здобули у дослідницьких центрах та лікарнях речовини і матеріали, доступ до яких, як правило, мають тільки держслужбовці.

За даними розвідки, ймовірність того, що ІД вдасться створити біологічну або радіоактивну зброю, оцінюється як висока. У зв'язку з цим на початку червня у Перті відбулося засідання Австралійської групи - об'єднання з 41 держави, спрямоване проти поширення хімічної і біологічної зброї.

Про прагнення створити зброю масового ураження в ІД повідомляється в останньому номері пропагандистського журналу Dabiq. Крім того, індійські військові попереджали, що ісламісти можуть отримати ядерну зброю з Пакистану.

Раніше цього місяця Бішоп заявила, що ІД набирає висококваліфікованих фахівців для виробництва хімічної зброї та вже застосовує хлор для нападів в Іраку. За її словами, все це вказує "на серйозні зусилля ІД зі створення хімічної зброї".

У середині грудня 2014 року уряд Сирії повідомив Організацію з заборони хімічної зброї про захоплення бойовиками угруповання промислових об'єктів зі зберігання хлоровмісних речовин.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" почало наступ у червні 2014 року і захопило значні ділянки території Сирії та Іраку. Від серпня США на чолі міжнародної коаліції проводять операцію проти ІД в Іраку. А з середини вересня США і їхні союзники також обстрілюють позиції ісламістів у Сирії.

"Брудна бомба" - зброя масового ураження, яка за допомогою вибухової хвилі розпилює радіоактивні речовини на значні відстані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram