ГоловнаСвіт

Путін назвав G7 "клубом за інтересами"

Президент РФ заявив про готовність розвивати відносини з будь-якою країною з G7 на двосторонній основі

Путін назвав G7 "клубом за інтересами"
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія "не має жодних відносин" з "Великою сімкою" (G7), і порівняв організацію з "клубом за інтересами".

Про це повідомляє РИА Новости.

"Що стосується наших відносин із "сімкою", то у нас немає ніяких відносин із "сімкою". Які у нас можуть бути відносини?" - сказав Путін за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Італії Маттео Ренці, відповідаючи на запитання про перспективи взаємин РФ з G7.

Путін зазначив, що коли РФ входила у "Велику вісімку" (G8), то вона активно брала участь у роботі організації: брала участь в обговореннях, у підготовці підсумкових документів.

"Мені здавалося, що в цьому був якийсь сенс, тому що ми хоча б представляли якусь альтернативну точку зору. Але наші партнери вирішили, що вони цієї альтернативної точки зору не потребують. Це їхнє рішення. Але це ж не організація. Це так - клуб за інтересами. Ми бажаємо успіхів цьому формату", - заявив російський лідер.

Путін також сказав, що Росія готова розвивати відносини з усіма країнами G7 на двосторонній основі, якщо вони виявлять таке бажання, інформує РИА Новости.

"Будь-які контакти, будь-які обговорення завжди мусять іти на користь розвитку міжнародних відносин. Є ширші формати, такі як "двадцятка". Ми активно працюємо у такій організації як БРІКС, яка об'єднує Росію, Бразилію, Індію, Китай, Південну Африку. У нас є ще один формат - Шанхайська організація співробітництва, до якої зараз приєднаються ще й Індія та Пакистан. Ми ведемо дуже активну роботу на майданчиках ООН і Ради Безпеки. Якщо наші партнери хочуть, то ми на двосторонній основі з кожною з країн "сімки" розвиватимемо активно відносини", - сказав Путін.

"Сімку" формально розширили до G8 завдяки Росії у 1998 році, однак фактична участь у цьому переговорному форматі почалося раніше. Торік на тлі анексії Криму представники G7 вирішили не брати участь у саміті G8 у Сочі, а зібралися у Брюсселі. Росія у 2014 році саме головувала у "вісімці", саміт мали проводити в Сочі.

Учасники G7 заявили, що не хочуть засідати разом з Росією доти, поки Москва не змінить свою політику щодо Криму. Наразі у "Велику сімку" входять Німеччина, США, Канада, Японія, Франція, Великобританія, Італія. Лідери цих країн зустрілися в Баварії 7-8 червня, на саміті, зокрема, вони обговорювали продовження санкцій проти РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram