ГоловнаСвіт

​МЗС РФ заявило про намір домагатися від країн Прибалтики захисту прав російськомовних

Росія далі наполягає на тому, що влада прибалтійських держав утискає російськомовну меншину

​МЗС РФ заявило про намір домагатися від країн Прибалтики захисту прав російськомовних
Гатилов
Фото: http://ria.ru

Росія має намір надалі чинити тиск на владу прибалтійських держав у зв'язку з тим, що вони нібито утискають права нацменшин, зокрема - російськомовного населення.

Про це заявив у четвер заступник глави МЗС РФ Геннадій Гатілов, інформує РИА Новости.

"Ми знаємо ту лінію, яку далі проводить прибалтійська влада, але маємо намір і надалі, не знижуючи темпів, продовжувати нашу роботу з метою примусу влади прибалтійських країн до виконання відповідних рекомендацій міжнародних організацій та правозахисних структур у сфері захисту прав нацменшин, - сказав Гатілов, виступаючи у рамках "Відкритої трибуни" у Держдумі.

За словами заступника міністра, РФ уже робить певні кроки, що призвели до деяких результатів. Як приклад Гатілов навів висновок консультативного комітету Ради Європи за підсумками моніторингу в Латвії.

"Його основна думка, полягає в тому, що дискримінаційна політика латвійської влади щодо нацменшин не тільки не слабшає, але й посилюється, що провокує подальший розкол суспільства за національно-мовною ознакою. Ще один приклад у цьому контексті хотілося б відзначити. Це виключення з декларації оновленого торік урядом Латвії положення про переведення у 2018 році всіх білінгвальних загальноосвітніх установ цієї країни на державну, тобто латвійську мову навчання", - зазначив Гатілов.

За його словами "природно це не великі кроки, але вони свідчать про те, що до цієї проблеми привертається увага і певні результати є, однак вони здатні лише частково вирішити наявні проблеми".

Нагадаємо, у вересні 2014 року в МЗС РФ заявили про повзучий наступ на російську мову в Латвії та Естонії.

У Латвії, населення якої становить близько двох мільйонів осіб, проживають близько 520 тис. російськомовних. Державною є тільки латиська мова. У 2012 році у республіці відбувся референдум про надання російській мові статусу другої державної, проте більшість тих, хто проголосував виступили проти цього. Зазначимо, що мовний референдум у Латвії фінансувала Росія.

Нагадаємо, що Росія як одну з основних причин для вторгнення в Україну і анексії Криму називала захист російськомовного населення України, яке утискають у правах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram