ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Правозахисна організація "Комітет проти тортур" задумався про закриття офісу в Чечні

Правозахисники подали заяву на бездіяльність поліції під час погрому у Грозному

Правозахисна організація "Комітет проти тортур" задумався про закриття офісу в Чечні
Разгром в офисе правозащитной организации "Комитет против пыток"
Фото: https://twitter.com/pytkam_net

У "Комітеті проти тортур" сумніваються, чи залишати офіс правозахисної організації у столиці Чечні Грозному.

Про це заявив голова організації Ігор Каляпін, повідомляє "Интерфакс".

"Ми роботу у Чечні, безумовно, продовжимо. Чи буде у нас офіс у Чечні - це питання окреме. Щопівроку будувати новий офіс, який тут же спалюватимуть і трощитимуть, ми собі дозволити, звісно, не можемо", - зауважив Каляпін.

Він зазначив, що Комітет веде у республіці кілька десятків справ, юристи організації беруть участь у кримінальних процесах як представники потерпілих, тому їм необхідно працювати у Чечні. "А де вони сидітимуть, де зберігатимуться папери - будемо думати", - сказав він.

Коментуючи звинувачення глави Чечні Рамзана Кадирова у тому, що правозахисники самі спровокували погром офісу у Грозному, Каляпін сказав, що жодних діалогів з нападниками не було.

"Кілька сотень людей зібралися внизу, не розуміючи, що відбувається, куди вони прийшли. Просто стояли з плакатами. І відразу з'явилися півтора десятка людей у медичних масках, щоб штурмувати офіс і квартиру. Вони почали виламувати двері кувалдами, все це зафіксовано нашими відеокамерами", - розповів голова Комітету.

Каляпін зазначив, що наразі правозахисники подають кілька заяв у поліцію і Слідчий комітет, в тому числі на бездіяльність силовиків.

3 червня Кадиров припустив, що напад на офіс правозахисної організації скоїли родичі Джамбулата Дадаєва, які

брали участь у мітингу. Він перебував у розшуку за вбивство бізнесмена. Його вбили 19 квітня 2015 року під час спецоперації ставропольских силовиків. Родичів Дадаєва нібито обурило те, що Комітет не домагається розслідування обставин загибелі.

Вранці того ж дня невідомі у масках розгромили офіс "Комітету проти тортур", а також квартиру правозахисників, що знаходиться по сусідству, і їхній службовий автомобіль, знищили техніку та папери. Голова організації Ігор Каляпін стверджував, що під час погрому з офісу викрали документи. Після погрому поліцейські затримали близько 40 осіб.

Це вже другий напад на офіс правозахисників за останні півроку. 13 грудня 2014 року офіс зведеної групи правозахисників, що працюють під егідою "Комітету проти тортур" спалили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram