ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Свідок у справі Нємцова поскаржився на побиття невідомими спецпризначенцями

Чеченські силовики кинули свідка у справі Нємцова на підлогу зі зв'язаними руками, поклавши на спину гранату

Свідок у справі Нємцова поскаржився на побиття невідомими спецпризначенцями
архив
Фото: EPA/UPG

Чеченський поліцейський Умар Геремєєв, який мешкає по сусідству з фігурантом справи про вбивство Бориса Нємцова Русланом Мухудіновим, поскаржився до Слідчого комітету на затримання співробітниками якогось спецпідрозділу, котрі його допитали і побили.

Про це пише газета "Коммерсантъ".

За словами інспектора відділення ліцензійно-дозвільної роботи відділу МВС у Шелковському районі Чечні, 7 березня він поїхав на регулювання розвалу і сходження коліс. Чекаючи результатів роботи, Геремєєв зауважив пасажирську "Газель" із тонованими вікнами, з якої вискочили кілька автоматників у камуфляжі у масках і шоломах.

У документі йдеться, що озброєні люди прикладами заштовхали всіх присутніх в автобус, а потім з'ясували, кого звуть Умаром. У поліцейського відібрали табельний пістолет, закували в наручники і почали допитувати. За словами Геремєєва, усі питання стосувалися його приятеля і сусіда по станиці Старогладівській Руслана Мухудінова.

Події розвивалися через два дні після затримання в Інгушетії заступника командира батальйону внутрішніх військ чеченського МВС "Північ" Заура Дадаєва, ув свідченнях якого згадується якийсь "Руслік" (за іншими даними, "Русик"). Силовики, які затримали Геремєєва, намагалися розшукати Мухудінова, однак поліцейський не зміг розповісти їм нічого нового: вони випадково зустрілися 4 березня в аеропорту Грозного, однак перекинулися лише кількома фразами.

Озброєні люди привезли Геремєєва у кошару неподалік від Старогладівської, де розраховували знайти Мухудінова. Там його не було, після чого автоматники, за словами інспектора, кинули його на підлогу зі зв'язаними руками, поклавши на спину гранату. Геремєєв знову не зміг відповісти, і тоді йому нібито звеліли молитися в останні п'ять хвилин. Після цього "спецпризначенці" поїхали, залишивши гранату - вона не вибухнула, оскільки чека залишилася на місці.

Поліцейський розповідає, що люди, які захопили його, під час їзди отримали попередження з "бази" про те, що вони затримали племінника голови районного відділу МВС Вахи Геремєєва, "і місцева поліція вже перекриває виїзди з Шелковського району". Після цього екіпаж "Газелі" вирішив не зупинятися на постах, залишивши вирішення ситуації на долю свого супроводу - силовиків із "Лади Пріори".

Бориса Нємцова застрелили 27 лютого на Великому Москворецькому мосту у Москві. За підозрою у причетності до вбивства затримано п'ятьох осіб, одного з яких, екс-співробітника батальйону "Північ" Заура Дадаєва, вважають стрільцем. Спочатку він дав свідчення, проте згодом від них відмовився, заявивши, що обмовив себе під тортурами.

У свідченнях Дадаєва йшлося, що організатором вбивства Нємцова був якийсь "Русик", який нібито дав йому пістолет і обіцяв винагороду. Слідчі спочатку вважали "Русиком" Руслана Геремєєва, якого допитати не вдалося через несподіваний від'їзду в ОАЕ. Потім у справі з'явилися дані про Руслана Мухудінова, якого знайти також наразі не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram