ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Американцеві, який понад 20 років живе у Петербурзі, відмовили у в'їзді в Росію

Причиною включення американського бізнесмена у російський "чорний список" міг стати його бізнес в Україні

Американцеві, який понад 20 років живе у Петербурзі, відмовили у в'їзді в Росію

Американський бізнесмен Джон Токоліш, який понад 20 років прожив у Петербурзі, отримав відмову у в'їзді на російську територію у петербурзькому аеропорту Пулково.

Після прильоту в аеропорт 31 травня іноземця без пояснення причин завернули і відправили назад, повідомляє "Фонтанка.ru".

За даними сайту, Токоліш опинився у списку осіб, яким заборонено в'їзд до Росії. Офіційні органи уточнювати причину потрапляння бізнесмена у цей чорний список відмовляються. Сам Токоліш сформовану ситуацію покинаразі також не коментує.

ЗМІ висуває кілька версій події. За однією з них, причиною заборони перетинати кордон міг стати конфлікт Токоліша з якимсь бізнесменом, який претендує на куплену американцем у Петербурзі елітну нерухомість.

За іншою версією, російській владі могла не сподобатися дружба Токоліша з відомим адвокатом Іваном Павловим і його дружиною американкою Дженніфер Гаспар, якій довелося покинути країну. У ФСБ визнали, що вона створювала загрозу національній безпеці Росії. У серпні 2014 року Гаспар позбавили дозволу на проживання в Росії.

Ще одна ймовірна причина заборони на в'їзд Токолішу - це його часті перельоти з Петербурга до Києва. Цілком можливо, що такі переміщення здалися підозрілими російським спецслужбам, зазначає "Фонтанка.ru".

Адвокат Павлов підтвердив, що знає Токоліша "близько 10 років", але назвав версію про те, що американець міг за це поплатитися, малоймовірною. "Малоймовірно, що нападів зазнають люди саме з мого оточення. Але якщо справа йде так, то мені сумно на це дивитися", - сказав Павлов "Интерфаксу".

Рішення не пускати Токоліша у Петербург юрист назвав "більш ніж дивним". На його думку, причиною відмови у в'їзді міг стати бізнес Токоліша в Україні: "З приводу того, що Джон веде бізнес в Україні, можу сказати, що його справа не має абсолютно жодного стосунку до держбезпеки. Просто зараз у нас іде такий тренд - переслідувати всіх іноземців, які так чи інакше пов'язані з Україною".

У прес-службі управління ФМС у Петербурзі і Ленобласті повідомили, що "претензії до іноземного громадянина виникли у прикордонників". За даними "Фонтанка.ru", Джон Токоліш вже понад 20 років живе у Петербурзі. У нього є квартира на набережній Крюкового каналу з видом на Нікольський собор. З 1998 року Токоліш входить до клубу друзів Ермітажу.

Раніше кількох політиків із ЄС, які вже прилетіли в аеропорт, відмовилися впустити на територію Росії. 29 травня прем'єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що влада РФ сповістила європейських партнерів про наявність чорного списку, куди входять 89 прізвищ. 30 травня список оприлюднили фінські ЗМІ. У ньому виявилися члени Європарламенту і законодавчих органів країн ЄС, високопоставлені військові і співробітники інших силових та розвідувальних структур, громадські діячі. Більшість фігурантів - з країн Балтії, Польщі, Швеції та Великобританії.

МЗС РФ назвало чорний список відповіддю на санкції ЄС. У Євросоюзі у свою чергу назвали російський список необґрунтованим і неправомірним.

У відповідь на дії Москви Європарламент обмежив вільний доступ до асамблеї постпреду Росії при ЄС Володимиру Чижову. Крім того, ЄП перервав свою участь у комітеті парламентської співпраці ЄС - Росія. У МЗС РФ назвали це поверненням до інквізиції і полюванням на відьом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram