ГоловнаСвіт

У Канаді суд зобов'язав тютюнові компанії виплатити курцям рекордні $12,4 млрд

Тютюнові компанії мають намір оскаржити рішення суду

У Канаді суд зобов'язав тютюнові компанії виплатити курцям рекордні $12,4 млрд

Суд канадської провинції Квебек зобов'язав три великі тютюнові компанії виплатити рекордну компенсацію за позовами курців - 15,5 млрд канадських доларів (близько $12,4 млрд).

Як повідомляє BBC News, ніколи раніше в історії країни суди не ухвалювали рішень про присудження такої великої компенсації.

Колективні позови проти компаній Imperial Tobacco, JTI-MacDonald і Rothmans, Benson & Hedges подали ще у 1998 році, але до розгляду вони дійшли лише у 2012 році.

Мова йде про позови, ініційовані двома групами курців, що об'єднують у цілому трохи більше ніж мільйон жителів провінції Квебек. Усі вони стверджували, що так чи інакше постраждали від продукції цих компаній. При цьому перша група позивачів заявляла, що страждає від звикання і неможливості кинути, а друга група скаржилася на набуті через шкідливу звичку онкологічні захворювання.

Спочатку розгляд об'єднував претензії 1,8 млн жителів Квебека і оцінювався у 27 млрд канадських доларів, однак постанова від 2013 року змінила критерії участі, що призвело до зниження позовних вимог до 17,8 млрд канадських доларів.

У результаті суд постановив, що позивачі з раковими захворюваннями, які  почали палити до січня 1976, мають отримати від тютюнових компаній по $80 тис. кожен, а ті, хто вдався до куріння після цього часу - по $72 тис. Позивачі, які страждають від неможливості кинути палити, мають, згідно з рішенням суду, отримати компенсацію у розмірі $104 на людину.

За рішенням судді Браяна Ріордана, сукупна сума виплат розподіляється між компаніями за ступенем їхньої відповідальності наступним чином: Imperial Tobacco - 67%, Rothmans, Benson & Hedges - 20%, JTI-Macdonald - 13%.

Тютюнові компанії з постановою не згодні і мають намір оскаржити її. Однак судове рішення вимагає виплати першої частини компенсації у розмірі понад 1 млрд канадських доларів протягом 60 днів, незалежно від рішення відповідачів про апеляцію. Суд встановить методику розподілу коштів трохи пізніше.

Зокрема, JTI-Macdonald зазначила, що надані під час судового розгляду матеріали не дозволяли ухвалити рішення на користь курців. "З 1950-х років канадців детально інформували про ризики куріння. Ця обізнаність підкріплювалася попередженнями, надрукованими на кожній законно проданій пачці сигарет протягом більш ніж 40 років", - йдеться в офіційній заяві тютюнової корпорації.

Такі аргументи озвучили і в Imperial Tobacco, підкресливши, що за допомогою таких рішень суд знімає будь-яку відповідальність за свої вчинки з дорослих дієздатних канадців, які самі визначали, курити їм чи ні.

Сукупний обсяг доходів найбільших тютюнових компаній обчислюється десятками мільярдів доларів щорічно і, згідно з деякими підрахунками, у 2012 році становив $315 млрд, що зіставно з ВВП Данії чи Ізраїлю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram