ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Кудрін попередив росіян про майбутній пік кризи

Уперше з 2000 року падіння реальних доходів громадян РФ досягло 7%

Кудрін попередив росіян про майбутній пік кризи
Фото: old.er.ru

Гостру фазу кризи в російській економіці ще не пройдено, її пік припаде на другий квартал цього року.

Про це заявив колишній міністр фінансів РФ Олексій Кудрін в інтерв'ю ІА "Интерфакс".

"Гостра фаза кризи попереду. Спад ВВП у Росії в другому кварталі 2015 року буде більшим, ніж у першому. У цій ситуації говорити, що пік в минулому, не можна. Швидше за все, він припаде на другий квартал. Далі ситуація може вирівнятися, і спад зупиниться, але все одно статистично ВВП буде показувати падіння порівняно з аналогічними періодами минулого року. Тобто в третьому кварталі 2015 року ми будемо фіксувати падіння щодо третього кварталу 2014 року тощо. Я як і раніше прогнозую, що в цьому році падіння ВВП буде близько 4%, тобто це трохи більше, ніж планує МЕР", - заявив Кудрін.

За його словами, критична ситуація минула лише в банківському секторі. "Якісь кредитні установи не впораються з проблемами, але це будуть поодинокі випадки", - сказав він.

Серед факторів, що ускладнюють ситуацію, Кудрін назвав ціни на нафту і ситуацію в Україні.

"По-перше, ми не розуміємо, якою буде ціна на нафту, чи буде вона триматися хоча б на сьогоднішньому рівні. По-друге, багато що залежить від ситуації в Україні, де зберігається крихке перемир'я. Новий виток конфлікту, який можуть спровокувати з обох сторін, негативно позначиться на економіці", - підкреслив російський екс-міністр.

За його словами, спад у деяких галузях російської промисловості досяг пікових значень 2008-2009 років.

"З точки зору валютного курсу ситуація навіть гірша, ніж шість років тому. Те саме можна сказати про рівень життя громадян. Якщо пам'ятаєте, в період попередньої кризи ми взагалі не допустили падіння реальних доходів громадян, а зараз воно досягло 7%. Такого не було з того моменту, коли Володимир Путін став президентом у 2000 році", - зазначив Кудрін.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд прогнозує, що за підсумками 2015 року російська економіка скоротиться на 3,8%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram