ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ходорковський: війна - єдине, що допомагає виправдовувати путінський державний капіталізм

Засновник "Відкритої Росії" сподівається повернути "часи, коли ідеї прогресу відкрито обговорювалися і перетворювалися на реальність"

Ходорковський: війна - єдине, що допомагає виправдовувати путінський державний капіталізм
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Голова громадської організації "Відкрита Росія" Михайло Ходорковський вважає, що "путінська стабільність", яка почалася з економічного зростання, у результаті призвела до згортання демократії, знищення свобод і війни.

Про це він пише у своїй авторській колонці під назвою "Як Росія відвоює своє майбутнє у Володимира Путіна" для англомовного видання Vice.

"Сьогодні Путін залишається керманичем і доходи від нафти і газу більші, ніж у середині 2000-х років, але економічне зростання зникло. Дехто бачить причину цього у санкціях і падінні цін на нафту, але навіть економісти, лояльні до Кремля - екс-міністр економічного розвитку Герман Греф є одним із прикладів, - кажуть, що є внутрішні причини для спаду", - зазначив він.

На думку Ходорковського, монополізація ключових галузей, знищення економічних та громадянських свобод і ліквідація демократичних інститутів дозволили Путіну домогтися колосальної одноосібної влади, але для економіки такий поворот подій став смертельним. "На відміну від президента Росії, цифри не брешуть. У період з 2003-го по 2008 рік, витік капіталу і фінансових активів з країни становив загалом $10 млрд. У період між 2010-м і 2014-м ця цифра зросла до $383 млрд. Чому? Втративши надії на введення чітких і прозорих правил, незалежні підприємці почали залишати Росію в масовому порядку", - зазначив він.

"Якби все це відбувалося у по-справжньому демократичній країні, діюча влада вже давно програла б на виборах, а на її місце прийшли б нові політики з альтернативною економічною та соціальною програмою. Щоб не допустити цього, Путін і його оточення рік за роком знищували виборчі механізми, дискредитували опозиційні політичні сили, і нарешті, зважаючи на повний економічний відчай, вторглися в Україну. Війна - це єдине, що допомагає виправдовувати путінський державний капіталізм, який більше не здатний забезпечувати економічне зростання", - підкреслив Ходорковський.

"За часів Путіна Росія втратила майбутнє. При цьому сьогодні багато людей як в Росії, так і на Заході не бачать не тільки альтернативних політичних сил, але й альтернативи як такої: а чи можлива ця інша Росія - орієнтована на майбутнє країна з динамічною економікою, яка посяде своє місце у світі як надійний партнер, а не вічно загрозливий і непередбачуваний пацан з підворіття?" - задається питанням засновник "Відкритої Росії".

"Так, можлива. Наш рух "Відкрита Росія" налічує безліч росіян, не згодних з ізоляціоністським і руйнівним курсом, взятим країною останнім часом. Вони чітко уявляють собі іншу картину майбутнього. Всупереч нав'язаній думці про нечисленність і слабкість протестного шару, ця група володіє великим потенціалом до змін. Ці люди змінювали цілі галузі, у багатьох із них є доступ до мільйонної аудиторії через створені медіа або технологічні платформи", - вважає опозиціонер.

Як пише Ходорковський, "напередодні виборів цього року ми покажемо нашим співвітчизникам, що в їхніх силах змінити ситуацію і повернути право вирішувати питання самим. Наш проект "Відкриті вибори" спрямований на те, щоб зібрати 200 тис. спостерігачів за виборами і дати їм необхідну підготовку для боротьби з шахрайством. Ми також мобілізуємо активістів, щоб допомогти опозиційним кандидатам. Режим обмежує їхню здатність залучати кошти для політичних кампаній, але наша організація боротиметься з цим".

"Попит на політичне представництво у Росії відкрив нову еру політичного краудфандингу, з потенціалом у тисячі простих людей, які вливають мільйони доларів, щоб фінансувати опозиційні кампанії. Російські громадяни, які проживають поза межами країни також готові фінансувати політичні зміни у країні. Прозорий механізм фінансування демократичних виборів необхідний. Ми називаємо цей проект "Відкриті гроші". Донори вирішать для себе, якого кандидата вони хочуть підтримати в окремому регіоні. Ми плануємо позначити кожне пожертвування унікальним ідентифікатором, тож його рух зможуть простежити безпосередньо до конкретних виборів", - розповів Ходорковський.

"Я часто чую, як люди питають, чого реально можна досягти перемогою єдиного опозиційного кандидата опозиції в окремому російському регіоні. Такий результат може допомогти змінити все. Послідовна програма забезпечить підтримку таких кандидатів, контроль якості забезпечить прозорість виборчого процесу, і успіх на виборах стане натхненням для майбутніх кандидатів. Одна перемога породжуватиме інші. Процес поверне нас на кілька кроків назад - до часів, коли ідеї прогресу відкрито обговорювалися і перетворювалися в реальність. Але ми будемо рухатися в майбутнє, до Росії, якою її хочуть бачити так багато з нас", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram