ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ходорковський запропонував змінити політику Москви щодо Чечні

Ходорковський вважає, що зміни в Чечні мають початися "з відставки Кадирова і чесних виборів"

Ходорковський запропонував змінити політику Москви щодо Чечні
Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Голова громадської організації "Відкрита Росія" Михайло Ходорковський закликав владу Росії переглянути політику щодо Чеченської республіки, перерахувавши конкретні кроки.

Відповідні думки він висловив у колонці, опублікованій на сайті "Ведомостей".

Зокрема, він вважає, що стандарти життя в Чечні, в тому числі у сфері дотримання прав людини, треба довести до загальноросійських. "Ми не можемо зрадити мільйон громадян Росії, які опинилися в руках середньовічного царька", - вважає Ходорковський.

На думку Ходорковського, Чечню треба зберегти у складі Росії. Це є можливим, враховуючи загальну культурну ситуацію в регіоні: "Молодь все ще добре говорить російською, а значить, інтеграція коштуватиме значно дешевше, ніж відторгнення". Гроші Ходорковський пропонує витрачати насамперед на освіту і виховання молодого покоління.

У взаємодії федерального центру з Чечнею він пропонує змінити акцент з керівництва республіки на міську владу і муніципалітети. Вони повинні витрачати кошти на соціальні програми і створення робочих місць, інакше - не отримувати дотації. Так само Ходорковський закликає проводити фінансову політику і щодо інших регіонів.

Водночас, як вважає автор, Чечня повинна мати автономію в питаннях соціальної та культурної політики, що відповідає традиціям народу.

Нарешті, Ходорковський наголошує на важливості культурної та освітньої інтеграції: заохоченні студентських обмінів, наданні талановитим дітям місць у вишах інших регіонів.

Перехідний період, на думку Ходорковського, має початися "з відставки Рамзана Кадирова і чесних виборів у регіональний парламент".

У понеділок, 25 травня, інтернет-проект Ходорковського "Відкрита Росія" представив фільм "Сім'я" про реальну ситуацію у сучасній Чечні, всемогутнього главу республіки Рамзана Кадирова і його відносини з федеральною владою, зокрема - з президентом РФ Володимиром Путіним.

Також у "Сім'ї" розповідаються історії людей, котрі постраждали від порушення прав людини у Чечні.

Чеченська державна телекомпанія "Грозный" різко розкритикувала фільм, а викладені в ньому факти спростувала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram