ГоловнаСвіт

Китай оприлюднив концепцію "активної оборони"

У КНР стурбовані "посиленням військової присутності США" у світі і "переглядом" Японією концепції військової безпеки

Китай буде дотримуватися концепції "активної оборони".

Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок Держрадою КНР "Білій книзі з військової стратегії", передає euronews.

У документі згадується "посилення військової присутності США в різних районах світу", а також "перегляд" Японією концепції військової безпеки як фактори глобальної нестабільності.

У КНР зберігаються розбіжності щодо розмежування в Південно-Китайському морі з Брунеєм, Малайзією, Тайванем, В'єтнамом і Філіппінами. Останні вдаються до військової допомоги США в протистоянні з Пекіном.

Так, у понеділок МЗС КНР назвав "провокаційним" політ американського розвідувального літака в районі Південно-Китайського моря минулого тижня.

"Останнім часом багато хто на Філіппінах розпалює пристрасті. Китай неодноразово проясняв свою позицію з цього питання: ми хотіли б нагадати Філіппінам, що Китай не воює з малими країнами. Водночас малі країни не повинні нескінченно розпалювати смуту в регіоні. Ми сподіваємося, що Філіппіни припинять свої провокації і повернуться за стіл переговорів, щоб вирішити проблеми, які виникли", - заявила на брифінгу в Пекіні офіційний представник МЗС Хуа Чуньїн.

З кінця 2013 року Китай веде масштабні гідротехнічні та будівельні роботи з розширення та освоєння підконтрольних йому територій в Південно-Китайському морі, названі, за даними американських військових, "Великою піщаною стіною". У середині травня Вашингтон звернувся до Пекіна із закликом знизити напруженість у спірному районі.

Серед "критично важливих сфер безпеки" в "Білій книзі" згадуються "океан, космос, кіберпростір і ядерні сили".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram