ГоловнаСвіт

Експерти розкритикували плани розвитку атомної енергетики КНР

Влада Китаю сподівається вирішити проблему забруднення повітря переходом на атомну енергетику.

Експерти розкритикували плани розвитку атомної енергетики КНР
Китайская АЭС "Дайя-Бей"
Фото: EPA/UPG

Програма пришвидшеного розвитку ядерної енергетики КНР божевільна, оскільки країна не приділяє достатньо уваги питанням безпеки АЕС.

З такою заявою виступив відомий китайський вчений Хе Цзосю, пише The Guardian.

"Вона (влада - ред.) хоче наростити виробництво ядерної енергії до 58 ГВт до 2020 року, а врешті-решт - довести його до 120 і навіть до 200 ГВт. Це безумство!" - сказав Хе в інтерв'ю газеті. За його словами, це створює жахливі ризики, оскільки аварія на ядерному об'єкті загрожує складними наслідками для екології країни.

Після катастрофи на японській АЕС "Фукусіма-1" 2011 року в Китаї ввели мораторій на будівництво нових атомних електростанцій. Однак наприкінці 2012-го Держрада КНР вирішила скасувати заборону.

Зараз на території Китаю працюють 23 промислові ядерні реактори сумарною потужністю 19 ГВт. Усього запущено вісім окремих АЕС: Гуандунську, Ціньшанську, Тяньваньську, Ліньао, Хун'яньхе, Нінде, Янцзян і Фуцин. Крім того, 26 блоків вже на стадії будівництва, а створення ще 39 заплановано.

Питання розвитку мирного атому є для КНР принципово важливим, оскільки зараз для виробництва енергії країна активно використовує вугілля. Через це Китай має проблеми із забрудненням повітря: небо над мегаполісами регулярно затягує смог.

Хе Цзосю - фахівець з атомної енергетики, академік Академії наук КНР, автор низки робіт із квантової механіки, філософії й економіки

.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram