ГоловнаСвіт

В Іспанії відбулися регіональні та муніципальні вибори, перемогу здобула правляча "Народна партія"

За підсумками виборів в Іспанії збереглася двопартійна політична система

В Іспанії відбулися регіональні та муніципальні вибори, перемогу здобула правляча "Народна партія"
Фото: earth-tour.ru

Результатом регіональних і муніципальних виборів, які відбулисяв неділю, 24 травня, в Іспанії і перемогу на яких з невеликою перевагою отримала правляча "Народна партія", стало збереження двопартійної політичної системи в країні, яка, проте, виявилася дуже "пошарпаною" через втручання двох нових загальнонаціональних сил - партій "Громадяни" і Podemos.

Таку думку висловив політолог з "Фонду альтернативи" Луїс Фернандо Медіна, передає РІА "Новости".

Загалом дві провідні політичні сили країни - "Народна партія" (НП) та "Іспанська соціалістична робітнича партія" (ІСРП) втратили 3,3 млн голосів. НП втратила 2,55 млн (10,5%) порівняно з тріумфальними для неї виборами 2011 року. ІСРП втратила підтримку 775 тис. виборців - 2% порівняно з попередніми виборами. В абсолютних цифрах НП отримала підтримку 27% виборців, Іспанська соціалістична робітнича партія - 25%.

"Двопартійна система в Іспанії вижила, але її важко поранено. Якщо додати результати обох партій, то результат найгірший за всю історію з моменту відновлення демократії в країні. Загалом НП і ІСРП отримали 52% від голосів виборців, віддавши голоси вперше не регіональним партіям, а загальнонаціональним - Podemos і "Громадянам", - вважає Медіна.

НП отримала 22,5 тисячі мандатів по всій країні, ІСРП - 20 тисяч мандатів. На третьому місці опинилися "Громадяни", партія створена в Барселоні в 2006 році, яка за цей час перетворилася на загальнонаціональну і таку, що намагається позиціонувати себе "над сутичкою" основних політичних сил країни. За "Громадян" проголосували 6,55% виборців, що забезпечило їй 1512 мандатів по всій країні. На місцевому рівні Podemos, що виникла як партія півтора року тому на основі громадського руху 15-М, воліла підтримувати кандидатів від коаліцій, а не висувати своїх. Однак від неї - так само, як і від "Громадян" - тепер залежатиме реальний розподіл місць у парламентах автономних спільнот, більшість яких виграла НП, не отримавши в жодній з них абсолютної більшості. Соціалісти зберегли за собою Астурію і відвоювали Естремадуру. На Канарах виграла Канарська коаліція, соціалісти - на другому місці. В Наваррі - "Союз Народу Наварри".

"Найбільше на цих виборах програла НП, менше програла ІСРП, але їм і так вже нікуди було далі скочуватися вниз - після нищівної поразки в 2011 році. Швидше за все, зараз соціалісти намагатимуться домовитися з Podemos, щоб утворити коаліцію та отримати більшість", - вважає Фернандо.

На його думку, такі переговори цілком можливі, незважаючи на гостру критику з боку Podemos на адресу ІСРП під час передвиборчої кампанії і навпаки. "Для ІСРП дозволити правити НП набагато гірше, ніж йти на переговори з Podemos. Незважаючи на те, що Podemos сильно критикувала соціалістів під час передвиборної кампанії, все-таки такі переговори можливі. Так, це буде складно. Як говорив Кромвель," у мене немає жодного друга, з яким би я не міг боротися, і немає жодного ворога, з яким би я не зміг помиритися". Podemos може дуже критикувати ІСРП, але ці дві партії будуть змушені існувати разом, знаходити взаєморозуміння", - зазначає політолог .

Розклад сил буде також залежати від позиції партії "Громадяни", які "спочатку хотіли позиціонуватися теж як партія, яка знаходиться над сутичкою правих і лівих". "Однак те, де вони можуть реально вплинути на розподіл сил, - то це укладаючи коаліції з НП. У Мадриді вони можуть підтримати кандидата від НП і зберегти, таким чином, владу правлячій партії", - заявив політолог.

Однак, якщо руху Ahora Madrid на чолі з юристом Мануелою Карменою, який підтримала партія Podemos і якому не вистачило двох мандатів, щоб виграти вибори, вдасться домовитися з ІСРП, то двадцятирічному правлінню НП у столиці настане кінець.

У Барселоні святкує перемогу громадський рух Barcelona en Comu на чолі з відомою громадською активісткою Адою Колау. Цей рух громадян, який підтримали ліві партії, в тому числі Podemos, захищає інтереси тих, хто не зміг впоратися з іпотечними виплатами.

За словами Медіни, "ми дізнаємося реальний розподіл сил" не так скоро. "Народ висловився, але займе час з'ясувати, що ж він сказав", - сказав політолог.

Голосування відбувалося в неділю у 8122 муніципалітетах, а також більшості автономних областей - Астурії, Кантабрії, Наваррі, Кастилії і Леоні, Ріосі, спільноті Валенсія, спільноті Мадрид, Кастилії-Ла Манча, Мурсії, Канарських островах, Балеарських островах, Арагоні і Естремадура, а також двох автономних містах - Сеута і Мелілья.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram