ГоловнаСвіт

Pussy Riot поскаржилися в Страсбурзький суд через напад козаків у Сочі у 2014 році

Козаки використовували проти опозиційних активістів батоги і сльозогінний газ

Pussy Riot поскаржилися в Страсбурзький суд через напад козаків у Сочі у 2014 році
Pussy Riot
Фото: EPA/UPG

Учасники панк-рок гурту Pussy Riot, серед яких Надія Толоконникова, Марія Альохіна та Петро Верзілов, а також краснодарська художниця Лусіне Джанян і активіст Олексій Некрасов поскаржилися в Європейський суд з прав людини через відмову правоохоронних органів розглядати напад на них, який стався у Сочі у 2014 році.

Про це пишуть "Ведомости".

18 лютого 2014 року в Сочі на них напали козаки під час виконання пісні "Путін навчить тебе Батьківщину любити" біля олімпійського банера. Для того, щоб зірвати виступ, козаки використовували батоги і сльозогінний газ. Через два дні одного з козаків оштрафували за порушення громадського порядку.

Кримінальну справу поліція відмовилася порушувати, пославшись на відсутність складу злочину.

Позивачі до Страсбурзького суду впевнені, що були порушені їхні права на свободу та справедливий суд. Вони вважають, що козаки, які перебувають на держслужбі і, як наголошується, фактично є представниками правоохоронних органів, побили активістів за критику політики і корупції. Поліція ж у свою чергу зробила все, щоб не розслідувати інцидент.

Керівник "Агори", яка представляє заявників у суді, Павло Чиков вважає, що практика, коли щодо опозиції використовується політично мотивоване насильство (яке залишається в результаті безкарним), є дуже поширеною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram