ГоловнаСвіт

У столиці Туркменії встановили покриту золотом статую президента

За даними туркменських ЗМІ, за останній рік портрети президента Туркменії подорожчали приблизно вдвічі.

У столиці Туркменії встановили покриту золотом статую президента
Фото: fergananews.com

У столиці Туркменії Ашгабаді сьогодні, 25 травня, до Дня міста урочисто відкрили першу статую діючого президента країни Гурбангули Бердимухамедова.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Висота самого монумента становить 21 метр, а його мармурового постаменту - 15 метрів. 6-метрова статуя виконана з бронзи і покрита сухозлітним золотом у 24 карати.

Офіційна назва монумента - "Аркадаг бінаси" (монумент Аркадаг). "Аркадаг" перекладається з туркменської як "покровитель", "опора". Саме такий титул має діючий президент Туркменії. Глава держави зображений у традиційному туркменському одязі верхи на ахалтекинському коні з високо піднятою правою рукою. Поруч із президентом зображено голуба в польоті, який символізує прагнення миру.

"Слава Аркадаг!" - скандували студенти, випускаючи білих голубів і повітряні кулі в небо на центральній площі Ашгабада, зазначає агентство. Самого президента на церемонії не було.

Постанову про відкриття пам'ятника на підставі "численних звернень громадян" прийняв парламент країни. У липні 2014 року віце-прем'єр уряду, глава МЗС Туркменістану Рашид Мередов від імені громадян і керівного складу країни звернувся до президента з проханням встановити його статую в одному з районів Ашгабада. Бердимухамедов погодився, сказавши, що "бажання і сподівання народу священні".

За останній рік в Туркменії приблизно вдвічі подорожчали портрети президента. Як зазначала "Хроніка Туркменістану", директори місцевих шкіл зобов'язали вчителів придбати нові портрети голови держави, щоб розвісити їх у класах, кабінетах і коридорах.

Гурбангули Бердимухамедов займає свою посаду з 14 лютого 2007 року. Культ особистості виник у Туркменії за часів колишнього президента Сапармурата Ніязова. Після його смерті та приходу до влади Бердимухамедова офіційна ідеологія переорієнтувалася на нового лідера. Період його правління почали називати "Епохою могутності і щастя".

Як зазначає Рейтер, критики називають адміністрацію Бердимухамедова однією з найбільш репресивних у світі, а Європа бачить у Туркменістані альтернативний маршрут постачання природного газу в обхід Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram