ГоловнаСвіт

В Ірландії триває референдум про легалізацію одностатевих шлюбів

Результати плебісциту оприлюднять не раніше ніж увечері в суботу

В Ірландії триває референдум про легалізацію одностатевих шлюбів
Плакат, призывающий голосовать за легализацию однополых браков в Ирландии
Фото: EPA/UPG

В Ірландії у п'ятницю проводять конституційний референдум про рівноправність одностатевих шлюбів з традиційними.

Про це повідомляє CNN.

Ірландцям треба вирішити, чи доповнити конституцію статтею про те, що "шлюб можна укладати у відповідності з законодавством між двома людьми незалежно від їхньої статі".

Всі основні політичні партії Ірландії, в тому числі консерватори, уже виступили на підтримку внесення змін до конституції з цього питання.

Жителям Ірландії пропонують схвалити таку заяву: "Шлюб може укладатися відповідно до законодавства двома людьми, незалежно від їхньої статі".

Якщо більшість ірландців підтримає цю заяву, то зміни в конституції дадуть гомосексуальним і лесбійських парам право на цивільний шлюб, але не церковний.

"З історій, які я чув в останні роки від звичайних людей, які працюють на звичайних роботах, зрозуміло, що вони відчувають цей тягар і тиск, живучи в тіні. Але це може змінитися в п'ятницю у разі позитивного результату голосування", - заявив прем'єр-міністр Ірландії Енда Кенні.

Згідно з результатами проведених опитувань, внесення поправки підтримають молоді громадяни країни, тоді як старше покоління і католицька церква, швидше за все, виступлять категорично проти. "За" також виступають відомі ірландські спортсмени, музиканти та актори, в тому числі фронтмен рок-групи U2 Боно і актор Колін Фаррелл. При цьому, згідно з результатами різних опитувань, за рівноправність одностатевих шлюбів з традиційними проголосують від 63% до 70% ірландців.

Референдум може стати переломним моментом в історії католицької Ірландії, яка вважається прихильницею традиційних цінностей. Гомосексуалізм в Ірландії легалізували лише у 1993 році. Відтоді ірландське суспільство стало більш толерантним.

Голосування триватиме до 22:00 за місцевим часом (00:00 за Києвом), результати референдуму оприлюднять не раніше ніж ввечері суботи.

Наразі одностатеві шлюби легалізовано у 18 країнах, у тому числі, у Франції, Канаді, Новій Зеландії, Бразилії та Аргентині.

Зазначимо, що Ірландія може стати першою в історії країною, яка легалізувала одностатеві шлюби унаслідок всенародного референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram