ГоловнаСвіт

Меркель заявила про неможливість повернення до формату G8

За словами Меркель, Росії необхідно повернутися до дотримання основних демократичних цінностей.

Меркель заявила про неможливість повернення до формату G8
Фото: dyvys.in

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що повернення до формату G8 неможливе, допоки "Росія не буде дотримуватися основних демократичних цінностей".

Про це вона заявила в бундестазі 20 травня напередодні від'їзду на саміт "Східного партнерства", повідомляє агентство Рейтер.

"Те, що відбувається в Україні, стало причиною того, що в Ельмау ми зустрічаємося у форматі "сімки", а не "вісімки". G7 - це спільнота цінностей. І це означає спільну роботу заради свободи, демократії та верховенства закону. Це повага до прав націй і територіальної цілісності держав", - заявила канцлер. За її словами, дії Росії в Україні не сумісні з цим. Повернення до формату G8 немислиме, допоки Росія не буде діяти відповідно до цих основних цінностей".

Саміт "Східного партнерства" пройде в Ризі з 21 по 22 травня. Очікувалося, що в його межах буде ухвалено рішення про безвізовий режим України та Євросоюзу. Однак, як зазначила Меркель, пом'якшення візового режиму щодо Києва і Тбілісі з боку Брюсселя поки що неможливе.

Формат "Великої вісімки" (Франція, Великобританія, Росія, США, Німеччина, Японія, Італія та Канада) припинив своє існування в березні 2014 року після виключення з групи Росії. Саміт G7 пройшов у червні того самого року в Брюсселі.

Найближчий саміт G7 відбудеться в Німеччині в баварському замку Ельмау з 7 по 8 червня. На зустрічі планують обговорити ситуацію в Україні, протистояння бойовикам терористичного угруповання "Ісламська держава" і боротьбу з лихоманкою Ебола.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram