ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Роскомнагляд пригрозив Facebook, Twitter і Google санкціями

У Держдумі РФ вважають, що карати компанії потрібно передусім штрафами

Роскомнагляд пригрозив Facebook, Twitter і Google санкціями
Фото: cacatu.ru

Голова Роскомнагляду Олександр Жаров попросив компанії Facebook, Twitter і Google виконувати вимоги російського законодавства і нагадав, що якщо вони продовжать свою "протиправну діяльність", то Росія вдасться до санкцій.

Як повідомляють "Известия", йдеться про штрафи та блокування сторінок із протиправною інформацією.

Про свої претензії до соцмереж Жаров повідомив у листах, надісланих 18 травня директору Facebook із взаємовідносин з органами держвлади в Північній, Східній Європі та Росії Томасу Крістенсену, директору Twitter з публічної політики в Європі, на Близькому Сході та в Африці Шинейд Максвіні і головному виконавчому директору Google Ларрі Пейджу.

У травні заступник керівника Роскомнагляду Максим Ксьонзов уже надсилав офіційні листи в Google, Facebook і Twitter. Він заявив, що ці компанії не дотримуються вимог російського закону про блогерів: нібито Facebook, Twitter і Google не надали запитаних даних про добову відвідуваність низки користувальницьких сторінок, а також даних, що дозволяють ідентифікувати власників акаунтів із добовою відвідуваністю понад 3 тис. осіб. У Росії за ненадання цих даних передбачено штраф або адміністративне призупинення діяльності на термін до 30 діб. При цьому справи про такі адміністративні порушення розглядає сам Роскомнагляд.

У своїх листах Ксьонзов також вказував, що якщо компанії не видалять зі своїх сайтів "інформації, що містить заклики до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності" або участі в несанкціонованих публічних заходах, то Роскомнагляд буде зобов'язаний "обмежити доступ до інформаційного ресурсу, на якому цю інформацію розміщено".

При цьому член комітету Держдуми РФ з безпеки та протидії корупції Ілля Костунов упевнений, що карати сервіси треба передусім штрафами.

"Відключення окремих сервісів можливе тільки як крайній захід. При цьому треба докласти всіх зусиль, щоб російські користувачі мали альтернативу", - зазначив він.

Нагадаємо, у квітні прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову, згідно з якою Роскомнагляд отримав право перевіряти листування користувачів соцмереж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram