ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі запропонували заборонити аборти у приватних клініках для поліпшення демографії

Російські депутати запропонували заборонити лікарські засоби для штучного переривання вагітності

У Держдумі запропонували заборонити аборти у приватних клініках для поліпшення демографії
Фото: obozrevatel.com

У Держдуму Росії внесуть законопроект, який забороняє проведення абортів у приватних клініках. Також у документі прописано, що аборти слід виключити з системи обов'язкового медичного страхування.

Про це повідомляє ТАСС.

Ініціаторами законопроекту виступили депутати Олена Мізуліна ("Справедлива Росія") і Сергій Попов ("Єдина Росія"). Із законопроекту випливає, що якщо буде проведена операція з переривання вагітності і в цих діях не знайдуть ознак кримінально караного вчинку, то в такому разі передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафів. Для громадян передбачено покарання у розмірі 150-200 тис. рублів ($3-4 тис.), для посадових осіб - 500-800 тис. рублів ($10-16 тис.), для юридичних осіб - від 500 тис. до 2,5 млн рублів ($10-50 тис.) або адміністративне призупинення діяльності на строк до 90 діб.

Мається на увазі, що аборти виведуть із системи обов'язкового медичного страхування. З коштів бюджету їх можуть провести тільки за наявності медичних або соціальних показань.

"Оплачувати аборт за відсутності медичних або соціальних показань, не спрямований на збереження здоров'я і порятунок життя жінки, у сучасних фінансово-економічних умовах - невиправдана розкіш", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Крім того, в Держдуму внесли законопроект, що встановлює заборону на продаж лікарських засобів для штучного переривання вагітності. Про це повідомляється на сайті Мізуліної.

Держдума Росії відмовилася розслідувати вбивство Нємцова

"Після медикаментозного переривання вагітності без лікарського спостереження можуть виникнути серйозні наслідки для здоров'я жінки. Цьому сприяють: недотримання термінів проведення медикаментозного переривання вагітності; використання несертифікованих препаратів, а також протипоказання", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. Зазначається, що мета законопроекту в тому, щоб так звані медикаментозні аборти проводилися в медустановах під контролем лікарів.

22 січня патріарх Кирило, виступаючи у Держдумі, запропонував виключити аборти з системи обов'язкового медичного страхування. На думку патріарха, скасування безкоштовних абортів дозволить поліпшити демографічну ситуацію в країні. У разі скорочення числа абортів, за його словами, у Росії почнеться швидке демографічне зростання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram