ГоловнаСвіт

Пан Гі Мун висловив готовність відвідати КНДР

Генсек ООН сподівається посприяти зниженню напруження між Північною і Південною Кореями.

Пан Гі Мун висловив готовність відвідати КНДР
Пан Ги Мун
Фото: salamnews.org

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що готовий відвідати КНДР, аби знизити напруження між Північною і Південною Кореями.

Про це повідомляє агентство "Ренхап".

"Я готовий приїхати у Пхеньян, якщо мій візит буде корисним", - зазначив Пан Гі Мун на шостій Конференції азійських лідерів у Сеулі. При цьому він додав, що візит відбудеться за тісної взаємодії всіх зацікавлених сторін, зокрема Південної Кореї.

Генсек нагадав, що у вересні минулого року після 15-річної перерви КНДР узяла участь у 69-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Пхеньян тоді представляв міністр закордонних справ Лі Су Ен. Пан Гі Мун висловив сподівання, що цього року йому знову вдасться зустрітися з головою зовнішньополітичного відомства, "оскільки Північна Корея є членом ООН". При цьому генсек зазначив, що "політичні та гуманітарні питання слід відокремити".

У грудні 2014 року ООН ухвалила резолюцію про права людини в КНДР. У ній засуджено "вчинені протягом тривалого часу, поширені і грубі порушення прав людини" в Північній Кореї. Після цього Пхеньян заявив, що США і Південна Корея навмисне драматизують ситуацію, щоб скинути нинішній соціальний лад у республіці, і що резолюцію ухвалено під тиском "ворожих сил". Керівництво КНДР розцінило це як "провокацію й оголошення війни".

У лютому Північна Корея оголосила, що Генасамблею ООН обманом переконали прийняти резолюцію про права людини в КНДР. Вказувалося, що вона ґрунтувалася на словах північнокорейського перебіжчика Сін Дон Хека, який згодом зізнався, що його свідчення були частково вигадані. Пхеньян заявив, що резолюцію ухвалили під тиском США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram