ГоловнаСвіт

США допоможуть арабським країнам створити протиракетну оборону

США пообіцяли арабським монархіям надати за потреби військову допомогу для захисту їхніх території.

США допоможуть арабським країнам створити протиракетну оборону
Барак Обама с представителями государств Совета сотрудничества арабских государств Персидского залива
Фото: EPA/UPG

США допоможуть країнам Перської затоки створити власну систему протиракетної оборони, що включає систему раннього попередження.

Про це йдеться в спільній заяві за підсумками зустрічі представників держав Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ), що відбулася в заміській резиденції президента США Барака Обами в Кемп-Девіді.

США також пообіцяли арабським монархіям надати за потреби військову допомогу для захисту територіальної цілісності цих країн. "У разі... агресії чи загрози... Сполучені Штати готові працювати з партнерами по РСАДПЗ, щоб визначити, які дії можуть бути доречними, у використанні коштів, наявних у колективному розпорядженні, включаючи можливе використання військової сили для захисту наших партнерів по РСАДПЗ", - йдеться в заяві.

Як повідомив на прес-конференції за підсумками зустрічі Барак Обама, США продовжать розширювати співпрацю у військовій сфері з країнами Перської затоки. За словами президента, зокрема йдеться про збільшення кількості спільних навчань. Окрім того, Сполучені Штати допоможуть арабським країнам наростити оборонний потенціал.

Обама також запевнив, що Вашингтон готовий захистити своїх союзників "від будь-якого вторгнення ззовні", повідомляє агентство Рейтер. При цьому він зазначив, що США зроблять усе для протидії "дестабілізації з боку Ірану в регіоні".

Саміт у Кемп-Девіді за участю всіх шести країн РСАДПЗ (до нього входять Саудівська Аравія, ОАЕ, Катар, Бахрейн, Кувейт і Оман) проходив 13-14 травня. Із запрошених глав держав Аравійського півострова в заміську резиденцію президента США приїхали тільки два монархи - еміри Катару і Кувейту, решта відправили у США своїх представників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram