ГоловнаСвіт

Сербія відмовилася будувати у себе продовження російського "Турецького потоку"

Сербський президент розповів, що будівництво нового газопроводу не вигідне для його країни

Сербія відмовилася будувати у себе продовження російського "Турецького потоку"
Фото: ianp.com.ua

Сербія вважає неможливим будівництво у себе продовження трубопроводу "Турецький потік". Белград отримувати газ з цього напрямку не має наміру.

Про це в інтерв'ю "Интерфаксу" розповів сербський президент Томислав Николич.

При цьому він зазначив, що рішення Росії відмовитися від реалізації проекту "Південний потік" може стати проблемою для енергобезпеки Сербії. За словами Николича, у разі реалізації "Південного потоку" Сербія мала бути транзитною країною, через яку газ би поставлявся в ЄС. "Ми мали бути вузлом і країною-транзитером газу, і прибуток від транзиту газу через територію Сербії був би значним", - пояснив він.

Крім того, він нагадав, що з Росією вже була досягнута домовленість про те, що Москва на кредитній основі фінансуватиме будівництво "Південного потоку" на території Сербії, а Белград погашатиме кредит з доходів від транзиту газу.

Коли йшла мова про "Турецький потік", Николич зазначив, що "цей трубопровід має піти з Греції в Сербію, але в цьому разі сербська сторона мусить вже сама фінансувати будівництво своєї ділянки трубопроводу, не бути транзитною країною і купувати газ як простий споживач".

Росія на початку грудня оголосила про відмову від проекту газопроводу "Південний потік", який мав пролягати через дно Чорного моря і через Болгарію доставляти паливо у балканські республіки, а також Угорщину, Австрію та Італію. Натомість РФ оголосила про будівництво газопроводу до Туреччини і створенні на кордоні з Грецією газового хабу для споживачів Південної Європи.

Очікується, що "Турецький потік" протяжністю близько 1100 кілометрів складатиметься з чотирьох ниток. "Газпром" має намір транспортувати по ньому паливо у країни південно-східної Європи. Передбачається, що на турецько-грецькому кордоні буде створено газовий хаб і країни Євросоюзу самостійно будуватимуть інфраструктуру для прийому палива на своїй території. Напередодні глава "Газпрому" Олексій Міллер пообіцяв запустити "Турецький потік" за півтора року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram