ГоловнаСвіт

Путін підтвердив готовність фінансувати Грецію для участі в "Турецькому потоці"

Голова "Газпрому" оцінив витрати Афін на будівництво своєї частини газової труби в €2 млрд.

Путін підтвердив готовність фінансувати Грецію для участі в "Турецькому потоці"
Алексис Ципрас, Владимир Путин

Президент РФ Володимир Путін під час телефонної розмови підтвердив прем'єрові Греції Алексісу Ципрасу готовність розглянути питання про надання фінансування грецьким компаніям для участі у проекті російського газопроводу "Турецький потік".

Про це повідомляє в четвер прес-служба Кремля, інформує "Интерфакс".

"Особливу увагу приділено спільним інфраструктурним планам, проблематиці енергетичної співпраці, зокрема спорудженню газотранспортної системи на території Греції як частини нового проекту транспортування російського газу через Туреччину та інші європейські країни", - повідомляють у Кремлі за підсумками телефонної розмови лідерів двох країн, яка відбулася в четвер.

"Відтак підтверджено готовність російської сторони розглянути питання про надання фінансування грецьким державним і приватним компаніям, яких буде залучено до цього проекту", - йдеться в повідомленні.

Наприкінці квітня Ципрас в інтерв'ю Star TV повідомив, що Афіни можуть отримати до €3 млрд авансу в разі укладення угоди про будівництво через територію країни транзитного газопроводу для постачання російського газу. За його словами, в результаті реалізації проекту на території Греції буде створено європейський енергетичний хаб, знизиться вартість енергоносіїв для Греції. При цьому Афіни вважають умовою будівництва трубопроводу дотримання всіх вимог європейського законодавства.

Раніше німецькі ЗМІ повідомляли про те, що аванс Афін у рамках контракту з Москвою з приводу "Турецького потоку" становитиме до €5 млрд. Проте прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков ці чутки спростував.

Зараз Росія і Греція обговорюють будівництво грецької гілки "Турецького потоку". Проект, як заявляли представники російської сторони, може реалізувати російсько-європейський консорціум відповідно до європейського законодавства. "Газпром" має намір транзитувати через територію Греції 47 млрд кубометрів газу.

Глава російської компанії Олексій Міллер раніше оцінив витрати Афін на будівництво своєї частини труби в €2 млрд.

"Турецький потік" повинен прийти на зміну "Південному потоку", будівництво якого було заморожено наприкінці 2014 року. Як пояснив тоді Путін, це було зроблено через неконструктивну позицію Болгарії, територією якої мав пройти газопровід. Проект "Турецький потік" є для Росії одним із пріоритетних, оскільки транзитний контракт з Україною після 2019 року не продовжать.

Росія на початку грудня оголосила про відмову від проекту газопроводу "Південний потік", який мав пройти дном Чорного моря і через Болгарію доправляти паливо в балканські республіки, а також Угорщину, Австрію та Італію. Натомість РФ оголосила про будівництво газопроводу в Туреччину і створення на кордоні з Грецією газового хаба для споживачів Південної Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram