ГоловнаСвіт

США відправили 400 військових на підготовку бійців сирійської опозиції

Очікується також, що Вашингтон надасть навченим сирійським повстанцям зброю, вантажівки та рації.

США відправили 400 військових на підготовку бійців сирійської опозиції
Сирийские повстанцы (архив)
Фото: EPA/UPG

Міністерство оборони США має намір до кінця тижня розпочати виконання програми військової підготовки бійців сирійської опозиції.

Як повідомляє телеканал CNN з посиланням на військових Міноборони США, тренування, які проходитимуть на території Туреччини та Йорданії, розраховані на підготовку до бойових дій проти терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД)".

Перші 400 військових інструкторів США вже прибули в зазначені країни. Усього на навчання записалися близько 3000 осіб. Зараз 400 опозиціонерів пройшли перевірку на відповідність вимогам безпеки. Після остаточного затвердження вони пройдуть підготовку з надання медичної допомоги, тактики бойових дій, а також їх навчать поводитися з вогнепальною зброєю і радіопередавачами.

За даними CNN, план полягає в тому, щоб, повернувшись у рідні міста, вони змогли протистояти джихадистам. Джерела в Пентагоні припускають, що деякі бійці можуть застосувати отримані знання проти режиму президента Сирії Башара Асада, однак військові наголошують, що це не є метою тренувань.

Очікують також, що Вашингтон надасть навченим військовим зброю, вантажівки та рації. При цьому в Пентагоні зазначили, що поки що не прийнято рішення про те, "чи будуть США захищати опозиціонерів від ІД чи режиму Асада, наприклад, завдаючи авіаударів".

Президент Національної коаліції опозиційних сил Сирії Халед Ходжа (Khaled Khoja) зі свого боку заявив, що підтримка Вашингтоном противникам режиму Асада "занадто мала за обсягами і дуже повільна". "У нас є можливість і здатність боротися проти тероризму і владного режиму в Сирії. Але нам необхідно навчити набагато більше бійців з угруповання "Вільна сирійська армія" (ВСА), і зробити це необхідно набагато швидше", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram