ГоловнаСвіт

Сенат Польщі переніс День перемоги на 8 травня

Через різницю в часі країни святкують перемогу в різні дні.

Сенат Польщі переніс День перемоги на 8 травня

Сенат Польщі 6 травня підтримав рішення Сейму країни про встановлення 8 травня Національним днем Перемоги у Другій світовій війні.

"Скасовується національне свято Перемоги і Свободи, встановлене 9 травня", - йдеться в документі, повідомляє Укрінформ.

Зокрема, в обґрунтуванні до закону наголошують, що акт про капітуляцію гітлерівської Німеччини підписали 8 травня о 23:01 за загальноєвропейським часом, і тому Європа відзначає свято Перемоги саме цього дня. Зазначають, що за московським часом це вже було 9 травня, тому в Росії святкують на день пізніше.

Документ стверджує, що немає жодних підстав залишати прийняту в СРСР версію святкування. Завершення Другої світової війни для країн, які звільнила Червона армія і в яких згодом установили недемократичну політичну систему, "складно визнати тріумфом свободи", також йдеться в ухваленому рішенні.

Раніше стало відомо, що в заходах із нагоди 70-річчя закінчення Другої світової війни 7 травня в Ґданську братимуть участь президенти щонайменше 12 країн, зокрема і президент України Петро Порошенко.

Нагадаємо, 9 квітня депутати Верховної Ради ухвалили урядові законодавчі ініціативи про встановлення в Україні 8 травня Дня пам'яті та примирення на честь усіх жертв Другої світової війни, а також залишили 9 травня Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram