ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Ленінградській області школярі закидали камінням в'язня концтабору

Шкільні хулігани, які брали участь в інциденті, не знали значення слова "в'язень"

У Ленінградській області школярі закидали камінням в'язня концтабору
Анатолий Федотов
Фото: 47news.ru

У селищі Важини Ленінградської області (Росія) троє учнів молодших класів закидали камінням 77-річного в'язня нацистського концтабору Анатолія Федотова, коли він повертався додому.

Про це повідомляє регіональний портал 47news.

Як пише 47news, в'язень фінського концтабору під Петрозаводськом повертався додому з адміністрації селища Важини. Там минуло вручення медалей "70 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.". Йшов він насилу, оскільки кілька років тому переніс складну операцію на нозі. Крім цього, у нього проблеми зі слухом.

На нього напали кілька учнів другого класу місцевої школи. У нього кидали камінням протягом трьохсот метрів, поки він йшов до сараю, де годує дворову собаку.

З балкона на школярів крикнула дружина Федотова. У відповідь на зауваження один із них оголив сідниці.

Федотова чотирирічною дитиною вивезли з села Согінці у концтабір, де він перебував до 1944 року.

"Його привезли туди разом із 7-річною сестрою, матір'ю, бабусею і дідусем, який помер там же, у таборі. Було ще двоє братів. Один із них 18-річним загинув на фронті, - згадує дочка Федотова Тетяна. - У нас у Важинах близько ста осіб в'язнів. Для Підпорозького району це не рідкість".

Потім Федотов сорок років працював у місцевому лісгоспі. "Посадив понад тисячу дерев", - розповіла журналістами його донька.

У 1941 році у районі Петрозаводська, на окупованій фінами території, було створено шість концтаборів. За встановленими для них правилами, там утримували ненаціональне населення, вивезене з колишнього місця проживання, де його перебування з військових міркувань було небажаним, політично неблагонадійні, національні та ненаціональні та особи, чиє перебування на волі було небажаним.

"Закидали 77-річного глухого і кульгавого старого камінням... Він ніколи поганого слова нікому не скаже... Мій дід був дитиною у таборі у фашистів, голодував. Для того, щоб зберегти йому життя, його дідусь жертвував свій пайок. Мені прикро і гірко усвідомлювати, наскільки невихованими і жорстокими можуть бути діти", - написала у себе ВКонтакте внучка потерпілого Ольга Єрмакова.

За даними 47news, школярів опитали, з ними провели виховну бесіду. З'ясувалося, що значення слова "в'язень" діти не знають. У Важинській школі недавно відкрили "Музей бойової слави". За словами колег директора Важинської школи Ольги Москвіної, вона зараз перебуває у пригніченому стані і спілкуватися з журналістами не може.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram