ГоловнаСвіт

Американські експерти заявили про відновлення роботи ядерного реактора в КНДР

Завдяки дослідному реактору в Йонбені Пхеньян здійснив два випробування плутонієвої ядерної бомби.

Американські експерти заявили про відновлення роботи ядерного реактора в КНДР
Спутниковый снимок ядерного комплекса в Йонбене
Фото: EPA/UPG

Експерти Інституту науки і міжнародної безпеки США (Institute for Science and International Security, ISIS) прийшли до висновку, що північнокорейський ядерний реактор у Йонбені потужністю 5 мегаватів відновив роботу.

Про це йдеться у звіті, опублікованому

на сайті ISIS.

Вивчивши супутникові знімки, експерти дійшли висновку, що в жовтні 2014 року реактор повністю або частково зупинили. Але із січня простежуються ознаки відновлення робіт: зокрема на даху будівлі, де розташовані центрифуги, швидше розтанув сніг - ISIS припускає, що корпус почали прогрівати зсередини в рамках підготовки обладнання до нормальної роботи. Крім того, у відвідних каналах з'явилася вода, що служить додатковим доказом відновлення функціонування центрифуг.

Графітовий реактор в Йонбені збудували в 1980-х роках. У 1994 році Пхеньян погодився зупинити його в обмін на продовольчу допомогу. Згодом КНДР знову відновила роботу реактора в період з 2002 по 2007 рік. За час його експлуатації Північна Корея отримала 34-36 кілограмів плутонію. Завдяки дослідному реактору в Йонбені Пхеньян здійснив випробування плутонієвої ядерної бомби у 2006 і 2009 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram