ГоловнаСвіт

Bloomberg: витрати на відновлення Непалу перевищать $10 млрд

Уряд Непалу має намір просити фінансової допомоги у всього світу

Bloomberg: витрати на відновлення Непалу перевищать $10 млрд
архив
Фото: EPA/UPG

Відновлення Непалу після найбільш руйнівного землетрусу за 81 рік коштуватиме $10 млрд, або 50% непальського ВВП.

Про це заявив міністр фінансів Непалу Рам С. Махат в інтерв'ю агентству Bloomberg.

Кількість загиблих уже перевищила 4,3 тис. осіб і, за його словами, може перевищити 6 тис. осіб. Раніше у вівторок прем'єр-міністр Непалу Сушил Коїрала повідомив, що кількість жертв землетрусів може зрости до 10 тис. осіб.

Махат зазначив, що вкрай складно оцінити завданий катастрофою збиток, і уряд Непалу звертається по допомогу до всього світу. "Витрати підрахувати неможливо. Відновлення будівель та інфраструктури потребує мільярдів і мільярдів доларів. Воно триватиме роки", - сказав міністр.

Геологічна служба США оцінює загальний збиток суттєво вище, ніж непальська влада, вважаючи, що він буде більшим за ВВП країни, пише The Wall Street Journal. Щоб фактично відбудувати країну заново, у найближчі п'ять років знадобиться щонайменше $5 млрд, вважає головний економіст консалтингової фірми IHS у справах Азійсько-Тихоокеанського регіону Раджив Бісвас.

Лише невелику частину витрат - близько 1% - покриють страховики, зазначає Kinetic Analysis, оскільки ступінь проникнення страхування в Непалі невеликий.

За словами чиновників, влада Непалу не справляється із завданням порятунку постраждалих з-під уламків. Вони готові прийняти будь-яку допомогу - від ковдр і вертольотів до лікарів і водіїв, інформує BBC News.

"У нас є підстави вважати, що під завалами перебувають ті, хто вижив, але у нас немає обладнання, щоби впоратися з цією ситуацією. У долині Катманду зруйновано великі будівлі, і не зрозуміло, як витягти людей. Бракує потрібного обладнання", - сказав Махат.

"Ми закликаємо зарубіжні країни надати нам спеціальні гуманітарні матеріали і медичні команди. Ми відчайдушно потребуємо іноземної експертної допомоги для подолання цієї кризи", - заявив глава бюрократичного апарату країни Ліла Мані Паудель.

За даними ООН, руйнівний землетрус в Непалі торкнувся в цілому 8 млн осіб, 1,4 млн з них потрібна термінова продовольча допомога. У Непал почала надходити гуманітарна допомога, проте досі відчувається гостра нестача медичного обладнання, продуктів харчування та мішків для останків загиблих.

Землетрус магнітудою 7,9 стався в Непалі у суботу, 25 квітня. У столиці Катманду було зруйновано безліч будівель; сільські райони країни постраждали ще сильніше, транспортна інфраструктура по всій країні практично знищена.

У Непалі та сусідніх країнах досі відчуваються підземні поштовхи - афтершоки. У Катманду тисячі жителів вже третю ніч поспіль проводять під відкритим небом, боячись повертатися у свої будинки. Не вистачає води, харчів, електроенергії, і є побоювання спалахів епідемій.

Поряд з епіцентром землетрусу в Гімалаях передбачалося будівництво кількох важливих проектів у сфері гідроенергетики. Серед них величезна дамба вартістю $1,6 млрд (спільно з китайськими партнерами), роботу над якою доведеться відкласти на невизначений термін, стверджують експерти.

Найбільш руйнівний сейсмічний катаклізм в історії Непалу за останній 81 рік викликав лавини в горах, які тільки на Евересті призвели до загибелі 18 осіб. Це стало найбільшою катастрофою в історії сходжень на найвищу гірську вершину у світі. Ще понад 200 осіб опинилися відрізаними від зовнішнього світу на схилах гори. Їх поступово знімають гелікоптерами - тільки в понеділок так врятували близько 60 осіб.

На цьому тлі Непал може у найближчі місяці забути про доходи від туризму, зазначає WSJ. Туристична галузь приносить 8% ВВП Непалу і забезпечує роботою понад 1 млн осіб, або близько 7% всієї робочої сили країни.

Однак іноземна допомога може кардинально змінити ситуацію, кажуть експерти, закликаючи забезпечити її надходження у найкоротші терміни. Азійський банк розвитку в понеділок пообіцяв виділити $200 млн на перший етап відновлення.

Населення Непалу - близько 28 млн осіб, чверть із яких живе за межею бідності. За оцінками МВФ, країна посідає передостаннє місце в Азії за доходами на душу населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram