ГоловнаСвіт

Жителі невизнаного Північного Кіпру висловилися за об'єднаний Кіпр

Новообраний лідер турків-кіпріотів пообіцяв зберегти гарні відносини з Анкарою

Жителі невизнаного Північного Кіпру висловилися за об'єднаний Кіпр
Мустафа Акынджи
Фото: EPA/UPG

На виборах глави невизнаної міжнародною спільнотою Турецької Республіки Північного Кіпру (ТРПК) переміг лідер опозиції Мустафа Акинджі. Він отримав 60,3% голосів у другому турі голосування.

Про це повідомляє euronews.

Акинджі обіцяє якнайшвидше відновити мирний діалог з Республікою Кіпр. Переговори про возз'єднання двох частин острова перервалися у жовтні 2014 року через суперечки про нафтовидобуток на шельфі.

"Пам'ятайте, що я казав: що б вони не робили, незважаючи на всі погрози і обіцянки, якщо в суспільстві настав час змін, жодна влада не зупинить його", - заявив опозиційний лідер.

План об'єднання Кіпру передбачає створення федеративної держави, в якій грецька та турецька частини острова матимуть рівний статус.

Президент Республіки Кіпр Нікос Анастасіадіс назвав перемогу Акинджі обнадійливою подією і заявив про намір якнайшвидше з ним зустрітися.

На відміну від свого попередника і суперника на виборах Дервіша Ероглу, Мустафа Акинджі виступає за послаблення опіки Туреччини - єдиної країни, що визнає незалежність Північного Кіпру. Разом з тим, у виступі перед своїми прихильниками новообраний лідер турків-кіпріотів запевнив присутніх, що відносини з Туреччиною не зіпсуються.

Нагадаємо, Кіпр розділений з 1974 року, коли переворот на півдні острова в інтересах владної у Греції хунти "чорних полковників" дав Туреччині привід для військового вторгнення. Міжнародна спільнота визнає Республіку Кіпр, яка контролює близько двох третин території острова і уряд якої становлять де-факто греки-кіпріоти. На півночі острова існує визнана тільки Анкарою Турецька Республіка Північного Кіпру. Громади острова ведуть мирні переговори про возз'єднання Кіпру на основі федеративного державного устрою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram