ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Лідер "Ісламської держави" помер, - ЗМІ

Аль-Багдади якобы получил смертельные ранения во время авиаудара

Лідер "Ісламської держави" помер, - ЗМІ
Лидер "Исламского государства" Абу Бакр аль-Багдади
Фото: EPA/UPG

Лідер терористичного угрупування "Ісламська держава" Абу Бакр аль-Багдаді, який раніше отримав серйозне поранення під час авіаудару, нанесеного силами коаліції під керівництвом США, помер.

Про це повідомляє Newsru.com з посиланням на іракське агентство Waradana. Те в свою чергу посилається на інформоване джерело в місті Мосул (північ Іраку), що побажало залишитися невідомим через побоювання за своє життя.

За його словами, високопоставлені члени ІД підтвердили, що їх ватажок загинув. Аль-Багдаді, стверджує співрозмовник агентства, помер у сирійському місті Ракка, коли лікар боровся за його життя.

Джерело також повідомило, що наступником аль-Багдаді став Абдуррахман Мустафа Аль Шейхлар, що отримав прізвисько Абу Аля аль-Афрі. Ці дані в бесіді з Newsweek підтвердив радник іракського уряду доктор Хішам аль-Хашимі. Він зазначив, що новий ватажок ІД раніше був учителем фізики.

У замітці Newsweek про смерть лідера "Ісламської держави" не повідомляється. Аль-Хашимі стверджує, що після бомбардування аль-Багдаді отримав травми, які не дозволяють йому продовжувати виконувати обов'язки керівника терористів. Співрозмовник журналу сказав, що аль-Афрі стане повноцінним лідером ІД, коли помре аль-Багдаді.

Newsweek зазначає, що екс-лідер "Аль-Каїди" Усама бен Ладен, ліквідований в 2011 році американськими спецслужбами, бачив в аль-Афрі фаворита і не виключав, що він зможе очолити іракський осередок "Аль-Каїди", яка в підсумку стала частиною "Ісламської держави".

Аль-Багдаді отримав поранення ще 18 березня. Інцидент стався, коли сили коаліції завдали удару по конвою з трьох автомобілів на кордоні Іраку та Сирії. В результаті цієї операції загинули троє помічників ватажка ІД. При цьому спершу ніхто не здогадувався, що в одній з машин знаходився і сам лідер терористичної організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram