ГоловнаСвіт

Лідери Євросоюзу вжили заходи у боротьбі з нелегальною міграцією

Олланд закликав ООН ухвалити резолюцію, що дозволяє знищувати судна для доставки нелегалів до Європи

Лідери Євросоюзу вжили заходи у боротьбі з нелегальною міграцією

Лідери Євросоюзу на саміті у Брюсселі 23 квітня збільшили бюджет на боротьбу з напливом нелегальних мігрантів.

Про це повідомляє агентство Associated Press.

Бюджет морської операції "Тритон" з боротьби з міграцією з Африки, який наразі становить €2,9 млн місяць, вирішили як мінімум подвоїти. При цьому канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилася за потроєння бюджету, зазначає агентство AFP.

Німеччина і Франція зобов'язалися виділити по два кораблі для патрулювання Середземного моря, інші держави-члени ЄС також виявили готовність надати судна і вертольоти, які можуть використовуватися для патрулювання.

Великобританія погодилася направити у Середземне море три кораблі, в тому числі великий десантний корабель Королівського флоту HMS Bulwark, а також три вертольоти. "Як країна Європи з найбільшим військовим бюджетом, ми можемо зробити реальний внесок", - сказав британський прем'єр Девід Кемерон. Також він повідомив, що Великобританія не прийматиме у себе біженців.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що домагатиметься від ООН ухвалення резолюції, яка дозволятиме знищувати судна, що використовуються для нелегальної доставки мігрантів до Європи. "Ми розглянемо всі варіанти для пошуку і знищення цих суден, що може бути зроблено тільки за рішенням ООН, у цьому Франція візьме на себе ініціативу разом з іншими", - сказав він.

Заходи, розглянуті главами держав, попередньо підготували міністри закордонних і внутрішніх справ країн ЄС на спільній нараді у Люксембурзі 20 квітня. План, схвалений ними, включав 10 пунктів, зокрема збільшення фінансування операції "Тритон", захоплення і знищення суден контрабандистів, дактилоскопування всіх мігрантів, створення притулків для переселення біженців із зон конфліктів.

Приводом для розгляду цього питання стали кілька морських катастроф. 19 квітня затонуло судно з мігрантами з Лівії, унаслідок чого загинули щонайменше 800 осіб. 16 квітня у корабельній аварії загинула 41 людина, за два дні до цього - 400. Всі три судна прямували з Лівії до Італії. Крім того, Міжнародна організація з міграції попередила, що, ймовірно, влітку кількість біженців з охопленої військовим конфліктом Лівії становитиме сотні тисяч людей.

Після повалення у 2011 році силами міжнародної коаліції режиму Муаммара Каддафі у Лівії не припиняється громадянська війна. Східна частина країни знаходиться під контролем ісламістських угруповань, які борються один з одним за владу. Частина з них - прихильники "Ісламської держави".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram