ГоловнаСвіт

Amnesty International закликала Єгипет переглянути вирок Мурсі

Правозахисники вважають, що слідство стосовно Мурсі від самого початку було упередженим

Amnesty International закликала Єгипет переглянути вирок Мурсі

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала владу Єгипту переглянути вирок екс-президенту країни Мохаммеду Мурсі у цивільному суді, або випустити його на свободу.

Про це повідомляється на сайті організації.

Кримінальний суд Каїра у вівторок засудив Мурсі і 12 його найближчих соратників з ісламістського руху "Брати-мусульмани", обвинувачених у підбурюванні до вбивства демонстрантів, до 20 років в'язниці суворого режиму. Суд зняв з підсудних звинувачення у навмисному вбивстві демонстрантів і володінні зброєю з метою вбивства. Це перший судовий вирок щодо колишнього глави держави після його усунення від влади. При цьому, як повідомляло агентство Рейтер, Мурсі не має права на оскарження вироку.

"Засудження Мохаммеда Мурсі на 20-річний тюремний термін є пародією на правосуддя і демонструє ще раз, що єгипетська система кримінального правосуддя абсолютно не здатна забезпечити справедливий судовий розгляд для членів руху "Брати-мусульмани" і прихильників екс-президента", - йдеться у повідомленні правозахисників.

На думку міжнародної організації, у справі Мурсі має відбутися "справедливе повторне слухання у цивільному суді відповідно до міжнародних стандартів, або екс-президента взагалі мають випустити на свободу". При цьому правозахисники наголошують, що слідство від самого початку було "упередженим і допустило низку грубих помилок та порушень".

Мурсі і 14 високопоставленим членам "Братів-мусульман", серед яких заступник голови партії "Партія свободи і справедливості" Ісам Ар'ян, активіст організації Мухаммед Бальтагі, інкримінують підбурювання до навмисного вбивства і фізичного насильства, що спричинило загибель шістьох демонстрантів і поранення сотень інших під час заворушень у резиденції глави держави у грудні 2012 року.

Крім підбурювання до вбивства демонстрантів, екс-главу держави судять і у інших справах, серед яких масова втеча з в'язниці у січні 2011 року, шпигунство на користь Катару і руху ХАМАС, а також образа суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram