ГоловнаСвіт

Партія фінського прем'єра програла вибори до парламенту

Фіни проголосували за зміну уряду

Партія фінського прем'єра програла вибори до парламенту
Фото: EPA/UPG

Партія проєвропейського і пронатовського прем'єр-міністра Фінляндії Александра Стубба програла вибори до парламенту, які пройшли цієї неділі.

Як повідомляє місцевий телеканал Yle, за результатами голосування Національна коаліційна партія Стубба отримає тільки 37 місць у парламенті, на 7 менше, ніж у минулому скликанні. Найбільше мандатів набрала опозиційна партія "Центр" - 49 місць (+8 до попередніх виборів), на другому місці - партія "Справжні фіни" - 38 місць (-1). Четвертою стала Соціал-демократична партія з 34 мандатами (-8).

Також до парламенту проходять Зелений союз, Лівий союз, Шведська народна партія, Християнські демократи, а також Макс Льофстрьом, який балотувався на Алландських островах.

Усього у фінському парламенті 200 депутатів, тому "Центру" знадобляться союзники для створення коаліції. Лідер центристів і, ймовірно, новий прем'єр Юха Сіпіла заявив, що готовий залучити до неї партію євроскептиків "Справжні фіни", незважаючи на те, що це може ускладнити відносини з Євросоюзом, тому що вони виступають проти надання допомоги Греції і за її виключення з єврозони.

Новій коаліції належить вибрати новий уряд. Тож Стубб піде у відставку менш ніж через рік після призначення.

Зараз коаліція складається з Національної коаліційної партії, Соціал-демократичної партії, Шведської народної партії та Християнських демократів. На минулих виборах вони разом набрали 85 місць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram