ГоловнаСвіт

Коморовський звинуватив директора ФБР у невігластві

Президент Польщі відреагував на висловлювання про причетність поляків до Голокосту

Коморовський звинуватив директора ФБР у невігластві
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Броніслав Коморовський звинуватив директора Федерального бюро розслідувань (ФБР) США Джеймса Комі в невігластві і незнанні історії у відповідь на його висловлювання про причетність поляків до Голокосту.

Про це повідомляє "Польське радіо".

"Такі висловлювання ображають не тільки нашу країну, а й передусім тих поляків, які, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв під час Другої світової війни. Комі сказав, що під час війни багато хороших людей, які любили свої сім'ї, допомагали сусідам і ходили в костел, разом із нацистами вбили мільйони людей. Крім того, вони переконали себе в тому, що вони нібито не мали вибору ", - сказав Коморовський.

Він звинуватив директора ФБР у незнанні історії і неприязні до поляків. Президент Польщі зазначив, що такі заяви вимагають реакції держави, і, за його словами, "реакція вже є, але потрібна також копітка робота над розвінчуванням образливих для поляків стереотипів".

"Слова директора ФБР образливі не тільки з погляду пам'яті про страждань поляків під час війни, а передусім враховуючи тисячі Праведників народів світу (рятівників євреїв, - ред.) із Польщі, які рятували євреїв під час війни", - зазначив Коморовський.

Зі свого боку посол США в Польщі Стефан Малл заявив, що директор ФБР, напевно, не хотів образити поляків. "Директор Комі, напевно, не натякав, що сучасна Польща несе відповідальність за тих злочинців. Він не хотів применшити внесок відважних поляків, таких як професор Карський, у справі порятунку євреїв", - сказав він.

Рішення вручити послу ноту протесту підтримали польські політики з усіх політичних таборів.

Нагадаємо, раніше в ФБР заявили про готовність допомогти правоохоронним органам України в розслідуванні резонансних злочинів, зокрема злочинів під час Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram