ГоловнаСвіт

У Китаї 71-річну журналістку засудили до 7 років в'язниці

Засуджена журналістка має намір оскаржити вирок

У Китаї 71-річну журналістку засудили до 7 років в'язниці
Гао Ю
Фото: EPA/UPG

У Китаї суд засудив 71-річну китайську журналістку Гао Ю (Gao Yu) до семи років позбавлення волі за розголошення державної таємниці.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву її адвоката Мо Шаопінга (Mo Shaoping).

Суд над Гао проходив у закритому режимі у Пекіні у листопаді 2014 року. За словами Мо, її визнали винною у передачі секретної інформації іноземним спільникам.

Адвокат засудженої також сказав, що вона має намір оскаржити вирок. "Як адвокат, я не згоден з рішенням суду. По-моєму, суд не поставився з належною повагою до фактів і доказів під час ухвалення цього помилкового вироку", - зазначив він у бесіді з агентством.

Гао затримали у травні 2014 року. Журналістку звинуватили у передачі за кордон внутрішньопартійного документа, який застерігав вище керівництво КПК від зближення з "сімома хибними ідеологіями", серед яких називалася "універсальна цінність" прав людини.

Відома своїми критичними до керівництва КПК матеріалами журналістка звинувачення на свою адресу заперечувала. Її звільнення вимагали різні правозахисні організації. США закликали Китай звільнити Гао на засіданні Ради з прав людини ООН у Женеві минулого місяця.

За словами ще одного адвоката Гао, Шан Баожуна (Shang Baojun), максимальне покарання за розголошення державної таємниці у КНР - довічне позбавлення волі. Проте прокуратура рекомендувала ухвалити вирок на 5-10 років залежно від рівня чутливості секретів, які Гао нібито передала іноземним спільникам.

Якщо Гао не вдасться оскаржити вирок, це стане її третім тюремним строком за звинуваченнями, пов'язаними з розголошенням державної таємниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram