ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

В офіс організації Ходорковського "Відкрита Росія" прийшли з обшуками

Поліція шукає в організації Ходорковського агітаційні матеріали для російської опозиції

В офіс громадської організації "Відткрита Росія" Михайла Ходорковського прийшли з обшуками поліцейські. Співробітники правоохоронних органів шукають агітаційні матеріали, які мали нібито поширюватися на акції опозиції 19 квітня.

Про це розповіла "Дождю" прес-секретар Ходорковського Ольга Піспанен.

"У мене є копія розпорядження 30/4 2Р про проведення головного оперативного розшукового заходу, у тому числі обстеження приміщень, будівель, споруд... В ГУПЕ МВС Росії надійшли відомості про підготовку та виготовлення активістами громадського руху "Відкрита Росія" агітаційних матеріалів для розповсюдження і демонстрації публічно 19 квітня на мітингу опозиції", - розповіла вона.

Як уточнила Піспанен, "Відкрита Росія" не збиралася брати участь у мітингу 19 квітня.

Головний редактор "Відкритої Росії" Вероніка Куцилло додала, що ті, хто перебував в офісі, встигли їй зателефонувати і сказати, що прийшли п'ять-шість осіб, які пройшли у приміщення. Швидше за все, сказала вона, вилучатимуть комп'ютери. Усім, хто перебував в офісі, заборонили говорити по телефону.

15 квітня стало відомо, що опозиція вирішила не проводити масовий марш у Москві. Замість нього активісти планують провести одиничні пікети.

Громадська організація "Відкрита Росія" була створена у 2001 році акціонерами НК "ЮКОС" і групою приватних осіб. До 2005 року організація відкрила близько 50 філій в регіонах і отримала статус міжрегіональної. Вона вела такі проекти, як програма "Школа публічної політики", молодіжний рух "Нова Цивілізація", освітньо-просвітницька програма "Федерація Інтернет-Освіти", програма "Законотворчість" і клуб регіональної журналістики "З перших вуст". Головою правління "Відкритої Росії" був Михайло Ходорковський. До ради директорів увійшли Генрі Кіссінджер і Джейкоб Ротшильд. Організація продовжувала активну роботу до весни 2006 року, незважаючи на арешт Ходорковського в 2003 році. Потім сайт організації закрили, вона припинила роботу. У вересні 2014 року проект перезапустили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram