ГоловнаСвіт

Екс-президент Ємену попросив безпечний виїзд із країни

Алі Абдалла Салех заперечує свій зв'язок з єменськими повстанцями

Екс-президент Ємену попросив безпечний виїзд із країни
Али Абдалла Салех
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Ємену Алі Абдалла Салех звернувся до влади держав Перської затоки з проханням забезпечити йому і його родині безпечний виїзд з країни.

Про це повідомляє Al Arabiya з посиланням на джерело.

За даними телеканалу, столиці Аравійського півострова відвідали представники Салеха, в тому числі колишній міністр закордонних справ Абу Бакр аль-Кірбі (Abu Bakr al Qirbi). Емісари не тільки передали прохання Салеха про допомогу, але і заявили, що колишній президент визнав себе банкрутом. Крім того, вони спробували переконати лідерів країн Перської затоки в тому, що Салех жодним чином не пов'язаний із шиїтськими повстанцями-хоуситами.

14 квітня Радбез ООН ухвалив резолюцію про заборону поставок зброї хоуситам і їхнім союзникам у Ємені. Крім цього, Рада безпеки ввела санкції проти Ахмеда Салеха (Ahmed Saleh), сина колишнього президента Алі Абдалли Салеха, і лідера хоуситів Абдул-Маліка аль-Хуті (Abdulmalik al-Houthi). Обмеження передбачають замороження їхніх рахунків і заборону на в'їзд на територію країн-учасниць ООН.

З кінця березня у Ємені сили коаліції близькосхідних арабських держав на чолі з Саудівською Аравією бомблять позиції повстанців-хоуситів, які скинули президента країни Абд Раббо Мансура Хаді. Наразі між силами, лояльними до Хаді, і хоуситами тривають бої за південне портове місто Аден.

Нагадаємо, що "Аль-Каїда" призначила нагороду за голову лідера єменських повстанців Абдель Маліка аль-Хоусі, а також за його союзника, колишнього президента Ємену Алі Абдаллу Салеха.

Алі Абдалла Салех зрікся влади восени 2011 року під тиском опозиції, що отримала підтримку низки західних і арабських країн. Пішовши на компроміс із опозицією, Салех отримав посаду почесного президента країни і гарантію від переслідувань у майбутньому. У січні 2012 року Салех відлетів з Ємену у США, однак приблизно через місяць повернувся на батьківщину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram