ГоловнаСвіт

ЗМІ повідомили про смерть екс-президента Єгипту Хосні Мубарака (оновлено)

Офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає

ЗМІ повідомили про смерть екс-президента Єгипту Хосні Мубарака (оновлено)
Хосни Мубарак
Фото: http://obozrevatel.com/

Колишній президент Єгипту Хосні Мубарак помер у середу, 15 квітня, на 88 році життя.

Про це повідомило іранське агентство Fars із посиланням на кілька незалежних джерел.

Офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає.

Хосні Мубарак займав посаду голови держави протягом 30 років - із 1981-го по 2011 рік.

Останнім часом 86-річний Мубарак був на лікуванні в одному з військових шпиталів Каїра.

Оновлено:  Адвокат колишнього президента Єгипту Хосні Мубарака - Фарід ад-Діб - спростував інформацію про смерть свого підзахисного, що з'явилася в ЗМІ. Про це він заявив у коментарі агентству Sputnik. За його словами, це просто чутки. Насправді Мубарак "перебуває в доброму здоров'ї і веде звичний для нього спосіб життя".

Як з'ясувалося, повідомлення в Twitter, який нібито належить міністру закордонних справ Єгипту Самеху Шукріна, на яке агентство Fars посилалося як на підтвердження смерті Мубарака, було вигадкою. Італійський журналіст Томмасо Дебенедетті (Tommasso Debenedetti) зізнався, що він створив цей аккаунт.

25 січня 2011 року в Єгипті почалися масові демонстрації, в результаті яких режим Хосні Мубарака скинули. До влади прийшли представники проісламської організації "Брати-мусульмани", а Мубарака засудили до довічного ув'язнення за причетність до розгону акцій опозиції.

Під час придушення акцій протесту 2011 року загинули близько 850 осіб. 29 листопада 2014 року суддя назвав ці цифри хибними і подав уточнені дані, згідно з якими жертвами заворушень стали 239 людей, поранення отримали ще 1588. 29 листопада 2014 року суд Єгипту зняв із Хосні Мубарака і його синів звинувачення в причетності до вбивства демонстрантів у Каїрі під час січневої революції 2011 року.

У травні 2014-го екс-президента засудили до трьох років в'язниці за незаконне привласнення 100 тис. єгипетських фунтів (близько $13 тис.). За версією звинувачення, ці гроші витратили на реставрацію президентських палаців. Сини Мубарака Гамаль і Аль визнані винуватими за аналогічними звинуваченнями, вони отримали по чотири роки тюрми. 13 січня 2015 року єгипетський суд скасував вирок Мубараку за звинуваченням у розкраданні коштів з держскарбниці. У цій справі було призначено повторний розгляд.

У червні 2014 року Абделя-Фаттаха аль-Сісі було обрано президентом Єгипту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram